Codul Muncii va fi adoptat prin asumare?
Potrivit premierului Emil Boc, partidele aflate la putere analizează posibilitatea ca Executivul să-şi asume răspunderea pentru acest proiect de lege.
Articol de Gabriela Tătărău, 21 Februarie 2011, 09:33
Codul Muncii este, luni, în atenţia coaliţiei de guvernământ şi a sindicatelor.
În acelaşi timp sindicatele stabilesc formele de protest la care vor apela, pentru că nu sunt de acord cu această variantă a documentelui.
Primul ministru, Emil Boc a arătat, duminică , la o videoconferinţă cu prefecţii, că noul Cod al Muncii va flexibiliza piaţa forţei de muncă.
Românii îşi vor găsi mai repede un loc de muncă, iar angajatorii care vor folosi munca la negru vor fi sancţionaţi cu închisoarea, a mai spus premierul.
"La concedieri, primul criteriu pe care judecăm un salariat nu va mai fi cel social, ci va cel al performaţei. De asemenea, mai sunt prevederi care vizează extinderea perioadei de probă, a anunţat Emil Boc.
Sindicatele şi patronatele susţin că noul Cod al Muncii aduce haos
Sindicaliştii vor stabili formele de protest la care vor recurge, considerând că noile prevederi ale Codului Muncii îi dezavantajează pe angajaţi, prin desfiinţarea contractelor colective la nivel naţional.
"Nu se doreşte decât o dereglementare care să rezolve numai interesul speculatorilor, mai ales în domeniul întreprinderilor mici şi mijlocii, fără niciun interes pentru dezvoltarea unor relaţii normale, la nivel naţional, şi care să dea drumul la relansarea economică, a susţinut Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
De altfel şi marea majoritate a patronatelor resping proiectul Codului Muncii, propus de premier.
Ioan Cezar Corâci, preşedintele UGIR 1903 spune că noul Cod al Muncii va încuraja evaziunea şi va duce la tulburări sociale şi la haos.
"Ceea ce este acum în proiectul de Cod al Muncii, în mod clar, va încuraja evaziunea pe piaţa forţei de muncă şi va duce la tulburări sociale, la haos, susţine preşedintele UGIR 1903.
Primul ministru doreşte ca noul Cod al Muncii să fie promovat rapid, în Parlament, în forma propusă de Guvern.
PSD se opune demersului Executivului, iar liberalii ameninţă cu moţiune de cenzură.