Codul Muncii poate declanşa greva generală, ameninţă sindicatele
Sindicatele anunţă că vor începe o campanie de strângere de semnături, în vederea delansării, pe 14 martie, a grevei generale.
Articol de Cătălin Trandafir, 21 Februarie 2011, 19:21
Declaraţiile de luni ale premierului Emil Boc referitoare la posibilitatea ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe legea Codului Muncii, n-au schimbat deloc optica sindicatelor privind modificarea Codului Muncii.
Pornind de la nemulţumirile pe care le au în legătură cu propunerile Guvernului, cele mai mari confederaţii sindicatele s-au reunit, luni după amiză, pentru a stabili proteste comune.
E vorba, în principal, de mitinguri şi pichete la prefecturi, care ar putea culmina cu o grevă generală, propusă pentru ziua în care Preşedinţia primeşte spre promulgare proiectul Codului Muncii.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu a declarat, luni, că începând din 26 februarie sindicatele vor declanşa un program comun de acţiune , care ar putea culmina cu o grevă generală.
"Au decis un program de acţiune, care va începe din data de 26 februarie, cu o acţiune la Oradea, cu ocazia congresului UDMR-ului din această dată, dar care va continua cu câte opt judeţe, în fiecare zi a săptămânii, nonstop de acum înainte, pe următoarele trei săptămâni, cât se estimează perioada de dezbatere, de proceduri, toată structura respectivă în procesul de construcţie legislativă", a spus Bogdan Hossu.
Sindicaliştii mai spun că, în forma actuală a proiectului Codului Muncii, toate prevederile referitoare la contractul colectiv de muncă unic, la nivel naţional, sunt abrogate.
Perioada de probă va fi de maximum 90 de zile calendaristice, atât pentru funcţiile de execuţie, cât şi pentru cele de conducere. Iar pentru acelaşi post, un angajator poate angaja în probă mai multe persoane, dar cumulat şi nu mai mult de un an.
Sindicatele nu sunt de acod cu scoaterea contractelor colective de muncă din viitorul Cod al Muncii, pentru că, în acest fel, regulile minimale, ca timpul, condiţiile de lucru, salariul minim şi trecerea la coeficienţii de ierarhizare care să departajeze lucrătorii vor dispărea.
În opinia sindicaliştilor, dacă ramurile profesionale nu sunt definite, iar contractul colectiv de muncă la nivel de unitate ajunge la mâna angajatorului, este posibil ca lucrătorii să fie plătiţi sub valoarea lor.
Nu în ultimul rând, liderii sindicali au fost de părere că, în baza ultimei forme a Codului Muncii, prezentată partenerilor sociali, ţara noastră va fi exclusă din Uniunea Europeană pentru că încalcă toate prevederile Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi toate convenţiile privind drepturile angajaţilor.
În acest sens, va fi iniţiată o campanie de strângere de semnături, care se preconizează a fi finalizată pe 14 martie, în vederea declanşării grevei generale la care se estimează să participe peste un milion de salariaţi, informează redactorul RRA.