Codul Muncii, negociat de Guvern şi partenerii sociali
Ministrul Muncii, Ioan Botiş, speră că se va ajunge la un consens cu partenerii sociali pe Codul Muncii, după ce a anunţat că se va ţine cont şi de unele propuneri ale sindicatelor şi patronatelor.
Articol de Diana Domenico, 27 Ianuarie 2011, 11:12
Sindicatele şi patronatele se întâlnesc, joi, cu premierul Emil Boc, pentru a analiza variantele de proiect ale Codului muncii.
Ministrul Ioan Botiş a precizat că se va ţine cont de unele propuneri ale partenerilor sociali, după întâlnirea la care au participat reprezentanţii FMI şi ai Organizaţiei Internaţionale a Muncii.
Ministrul muncii, Ioan Botiş, s-a arătat optimist că se va ajunge la un consens în ceea ce priveşte Codul muncii.
"Cred că, în următoarea perioadă, vom ajunge la o concluzie finală pe Codul muncii şi vom reuşi să creăm acea armonie la nivelul societăţii, pe care o reclamă sindicatele", a spus Botiş.
În opinia directorului adjunct al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, Guy Ryder, ar fi regretabil dacă Executivul va impune un cod al muncii fără să se ajungă la un acord cu partenerii sociali.
"Dialogul social este foarte important. Sperăm că va fi timp pentru continuarea negocierilor şi se va ajunge la un consens între Guvern, sindicate şi patronate", a menţionat Guy Ryder.
Şi partenerii sociali au întărit ideea că adoptarea actualului proiect de Cod al muncii ar creşte tensiunile sociale.
Liderul sindical al Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, a adăugat că prioritatea sindicatelor este construirea legislaţiei în domeniul muncii.
"Mesajul FMI este foarte clar, că nu a cerut niciodată Guvernului României să facă modificări la Codul muncii, ci a cerut realmente ca lucrurile să aibă o dezvoltare economică normală şi o îmbunătăţire a reţetei", spune Hossu.
Divergenţe între sindicate şi Guvern pe Codul Muncii
Guvernul susţine o variantă a Codului Muncii, în timp ce sindicatele şi patronatele au propria variantă.
Guvernul, de exemplu, propune ca perioada de preaviz să fie de 45 de zile pentru personalul de execuţie şi 120 de zile pentru cel de conducere.
De cealaltă parte, sindicatele nu sunt de acord ca această perioadă să depăşească 90 de zile în ambele cazuri.
Sindicatele nu acceptă nici extinderea, de la 15 la 20 de zile, a perioadei de preaviz, în cazul desfacerii contractului de muncă.