Codul Muncii, la un pas de promulgare
Codul Muncii merge la şeful statului pentru promulgare, după ce miercuri, Legea pentru modificarea şi completarea Codului a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională.
Articol de Roman Muşat, 24 Martie 2011, 09:15
Decizia a fost luată cu majoritatea voturilor judecătorilor Curţii Constituţionale.Din cei 9 judecători, Iulia Moţoc a lipsit de la dezbatere.
Premierul Emil Boc a apreciat că decizia Curţii confirmă că proiectul guvernamental a fost unul corect şi constituţional.
"Codul Muncii cu siguranţă va contribui la redresarea economică a României şi va crea locuri de muncă pentru cetăţenii români, iar angajatorii vor putea mai uşor să angajeze. Aş spune chiar că acest Cod al Muncii este o reformă comparabilă cu cota unică, din perspectiva impactului pentru ceea ce va însemna dezvoltarea economică şi locurile de muncă în România"a declarat acesta.
Sindicatele ameninţă cu noi proteste
Confederaţiile sindicale nu sunt de acord în continuare cu mai multe prevederi din noul Cod al Muncii.
Vicepreşedintele BNS, Ovidiu Jurcă, consideră că mişcarea sindicală ar putea avea câştig de cauză dacă ar începe unele acţiuni la nivelul instituţiilor juridice ale UE.
"Am constatat că mişcările de stradă pe care le-am făcut până în acest moment sunt plăcute de guvernanţi şi produc puţine efecte. A decis Curtea Constituţională, nu putem decât să ne supunem, dar mai avem căi de atac. Există Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, Comitetul de experţi pentru drepturile sociale pe lângă Consiliul Europei şi există Curtea Europeană a Drepturilor Omului, a arătat Ovidiu Jurcă.
USL promite că va schimba această lege
Senatorul PSD, Dan Şova afirmă că USL va schimba acest act normativ atunci când va veni la putere, în conformitate cu proiectul stabilit cu sindicatele şi o parte din patronate.
Totodată, PSD a anunţat că va depune săptămâna viitoare o nouă contestaţie la Curtea Constituţională, pe motiv că parlamentarilor puterii li s-ar fi impus să nu voteze la moţiunea de cenzură.
"Obligaţia pe linie de partid de a nu participa la vot reprezintă un vot imperativ. Cvorumul nu se poate stabili decât în raport de cei care au participat la vot. Or, neparticipând decât 212 oameni la vot, practic nu a fost îndeplinit cvorumul legal, care era de 236, a susţinut Dan Şova.