Codul Muncii, în primă lectură, la Palatul Victoria
Guvernul a discutat, miercuri, în primă lectură noul Cod al Muncii, după ce toate modificările propuse au fost discutate, pe rând, de premier cu parlamentarii partidelor din Coaliţie.
Articol de Petruţa Obrejan, 23 Februarie 2011, 15:40
În vederea demararii procedurii de asumare a raspunderi, Executivul asteaptă atât avizul Consiliului Economic şi Social, cât şi cel al Consiliului Legislativ.
Obiectivul principal al noului Cod al Muncii, este, în opinia premierului Emil Boc, flexibilizarea pieţei muncii.
"Actualul Cod al Muncii nu dispune de flexibilitatea necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă şi în acelaşi timp să îi sancţionăm drastic pe cei care lucrează la negru şi folosesc munca la negru, şi mă refer aici la angajatori", a explicat marţi într-un interviu la Radio România Actualităţi, şeful Executivului.
Potrivit premierului, angajatorii care încurajează munca la negru vor fi aspru sancţionaţi, Guvernul intenţionând introducerea chiar a unor sancţiuni de natură penală, pentru că locul de muncă este cel mai important element de protecţie socială a oricărui salariat din România.
Mai mult, spunea premierul, durata maximă a unui contract de muncă pe durată determinată este de 24 de luni, însă de cele mai multe ori un proiect european are o durată minimă de trei sau patru ani, în aceste condiţii trebuie realizate o serie de modificări pentru a armoniza legislaţia cu realităţile actuale ale pieţei muncii
"Ne-am uitat la legislaţia din UE şi avem următoarele date: România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte ponderea contractelor individuale de muncă pe durată determinată în totalul contractelor de muncă. Deci, este pe ultimul loc în UE. Ce ne spune asta? Că, în primul rând, angajatul este acela care pierde pentru că nu are posibilitatea să se angajeze, întrucât avem un cadru restrictiv de angajări", a mai spus Emil Boc.
În opinia sa, calea adoptării noului cod, datorită complexităţii sale juridice trebuie să fie cea a asumării răspunderii guvernului, mai ales că, preciza Emil Boc, şi în actualul cod al munici a fost adoptat în 2003, tot prin asumare.
Partenerii sociali nu agreează varianta propusă de guvern şi nici modalitatea de adoptare aleasă.
Patronatele contestă, printre altele, faptul că angajaţii din mediul privat sunt trataţi diferit faţă de cei de la stat, iar sindicatele sunt nemulţumite în principal de viitorul contractelor colective la nivel naţional şi se pregătesc de proteste.
Contractele colective de muncă vor fi reglementate printr-o lege specială.