Codul Muncii, amânat până în ianuarie
Premierul Emil Boc s-a întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, precum şi cu reprezentanţii patronatelor, pentru a stabili un calendar al consultărilor asupra proiectelor legislative în domeniul social.
Articol de Petruţa Obrejan, 21 Decembrie 2010, 23:01
Emil Boc a declarat că Executivul doreşte relansarea dialogului cu partenerii sociali, iar scopul întâlnirii de este acela de a stabili împreună un calendar al consultărilor, având în vedere că pentru începutul anului 2011 Executivul are în vedere promovarea mai multor proiecte legislative importante în domeniul social.
După aproape două ore de discuţii, reprezentanţii sindicatelor au declarat că atât premierul, cât şi ministrul muncii şi-au arătat disponibilitatea pentru un dialog "constructiv" şi nu unul "formal" aşa cum a fost până acum.
Liderul CNSRL Frăţia, Marius Petcu, a declarat că, Executivul a amânat termenul de adpotare a Codului Muncii până la 21 ianuarie 2011. El a afirmat că, miercuri, la ora 15.00 va avea loc, la Ministerul Muncii, o nouă rundă de negocieri pe proiectul Codului Muncii.
El a mai spus că, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, sindicaliştii au cerut ca orice modificare la Codul muncii să nu afecteze dreptul la asociere, negocierile colective la nivel naţional şi la nivel de ramură, şi prevalarea contractului individual de muncă pe perioadă nedeterminată.
Liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede că noul proiect al Codului Muncii are mai multe componente, care nu fac decât să genereze probleme pe piaţa muncii, punând salariatul în imposibilitatea de a acţiona la abuzurile angajatorului.
În opinia sa, acest proiect trebuie să aibă asistenţa Organizaţiei Mondiale a Muncii, organism ce deţine o reală expertiză pe piaţa muncii.
În ceea ce priveşte eventualele disponibilizări în 2011, Bogdan Hossu a afirmat că, deocamdată nu deţine informaţii, dar acestea exprimă lipsa de viziune a ministerelor de resort.
În acest sens, el a declarat că nu se doreşte o restructurare reală, fundamentală la Ministerul de Finanţe, ci doar una care să promoveze anumite persoane care sunt legate politic de actuala Coaliţie.
La rândul său, preşedintele UGIR 2003, Cezar Corâci, crede că, prioritatea momentului este adoptarea Codului Social şi nu a Codului Muncii.
El a precizat că, în cadrul discuţiilor cu premierul şi ministrul muncii, patronatele au obţinut două promisiuni, şi anume extinderea termenului de adoptare a Codului Muncii şi după 21 ianuarie, în cazul în care nu se ajunge la un acord concret, dar şi angajamentul guvernului de a reduce CAS ul pe forţa de muncă, în a doua parte a anului 2011, contribuţie care este una dintre cele mai mari din Europa.