Codul Muncii aduce beneficii atât angajatorului cât şi angajatului
Ministrul Muncii, Ioan Botiş respinge acuzaţiile opoziţiei şi sindicatelor şi spune că ţinta executivului nu este să saboteze piaţa forţei de muncă, ci să o flexibilizeze, astfel încât să apară locuri de muncă noi.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Martie 2011, 14:51
În ciuda criticilor sindicatelor şi ale opoziţiei, puterea insistă că viitorul Cod al Muncii va avea o serie de beneficii, printre care reducerea muncii la negru sau facilitarea accesului pe piaţa muncii.
Completat cu Legea zilierilor, documentul ar duce la crearea a circa 200.000 de locuri de muncă doar anul acesta şi ar scădea rata şomajului la 6%, a declarat, joi, ministrul muncii, Ioan Botiş.
Botiş susţine că beneficiile sunt atât ale angajatorului, cât şi ale angajatului.
El a argumentat că noul Cod al muncii încearcă să împiedice munca la negru şi astfel vine în ajutorul ambelor părţi.
Acelaşi dublu avantaj, afirmă Ioan Botiş, se va regăsi şi în problema contractelor pe perioadă determinată, sau în privinţa muncilor sezoniere, iar criteriile de performanţă vin să completeze aceste avantaje.
Până acum, filosofia Codului Muncii şi a sistemului în general, era să responsabilizeze angajatorul mai mult pe problema socială, a completat Ioan Botiş,
În momentul de faţă, Codul Muncii lasă statului această problemă, iar angajatorul este cel care se preocupă în primul rând de dezvoltare şi performanţă economică.
Ioan Botiş a mai susţinut că flexibilizarea pieţei de muncă depinde de trei legi: Codul Muncii, Legea zilierilor şi Legea uceniciei.
El spune că mediul de afaceri a transmis deja mesaje pozitive către Minister în legătură cu Codul Muncii, însă recunoaşte că din partea angajaţilor nu a primit nici un semnal.