Codul Muncii a ajuns la Curtea Constituţională
Uniunea Social Liberală a contestat la Curtea Constituţională noul Cod al Muncii, adoptat miercuri seară de Parlament, după eşecul moţiunii de cenzură.
Articol de Amalia Bojescu, 17 Martie 2011, 14:55
Opoziţia apreciază că legea a fost adoptată în mod abuziv şi semnalează ceea ce consideră a fi contradicţii de fond faţă de prevederile Constituţiei.
Sesizarea la Curtea Constituţională a fost semnată de 112 deputaţi de la PSD, PNL şi PC.
Ei contestă, pe de o parte, modul în care guvernul a decis să adopte această lege, prin angajarea răspunderii şi nu prin dezbatere parlamentară.
Pe de altă parte, sunt criticate acele prevederi care, susţine opoziţia, încalcă drepturile cetăţenilor prevăzute în Constituţie.
Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa a criticat articolele din Codul Muncii care se referă la dreptul la muncă, la odihnă, la grevă, precum şi alte drepturi, care în opinia USL nu se regăsesc în noul Cod.
"Critică pe fond textul vizavi de acele articole din Constituţie care se referă la dreptul muncii, dreptul la odihnă, dreptul la salarizare, dreptul la asociere, dreptul la grevă şi dreptul la un nivel de viaţă decent" a enumerat Mircea Duşa.
Deputatul PSD mai spune că în textul sesizării au fost cuprinse şi doleanţele federaţiilor sindicatelor.
Acestea însă merg mai departe cu protestul lor şi anunţă că la începutul săptămânii viitoare, la Geneva, la Consiliul de Administraţie al Organizaţiei Internaţionale a Muncii, se va discuta cazul României.
Sindicatele ameninţă că sesizează Comisia Europeană
Mai mult, sindicatele au sesizat şi Comisia Europeană că în România nu se respectă directivele europene legate de piaţa muncii.
Reprezentanţii puterii spun că opoziţia ar trebui să-şi recunoască înfrângerea, iar demersul lor de contestare a Codului Muncii este considerat un gest de laşitate.
Deputatul PD-L, Petru Călian afirmă că, de fapt, opoziţia îşi contestă propria iniţiativă, ţinând cont că proiectul lor, în proporţie de 80%, este identic cu cel al guvernului.
"Când au dreptate cei din opoziţie? Atunci când vin cu o iniţiativă legislativă similară cu cea pe care şi-a asumat răspunderea Guvernul Boc sau în momentul în care fac declaraţii, spunând că modificările aduse la Codul Muncii sunt nepotrivite, nepopulare? Vorbesc de "Codul sclaviei". "Codul sclaviei" l-au implementat ei, în primul rând, prin iniţiativa lor legislativă. Şi atunci, clar: intră într-o contradicţie totală, susţine acesta.
Între timp, guvernul, scăpat de a opta moţiune de cenzură, îşi continuă activitatea
Curtea Constituţională se va pronunţa în perioada următoare în legătură cu sesizarea opoziţiei privind Codul Muncii.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională trebuie să răspundă şi solicitării deputatului liberal Alina Gorghiu, care a cerut acestei instituţii să ia măsuri ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Augustin Zegrean, care s-ar fi antepronunţat în privinţa Codului Muncii.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, declara la sfârşitul săptămânii trecute, într-un interviu pentru Agerpres, că a citit Codul Muncii şi crede că nu sunt riscuri de neconstituţionalitate, mai precizează redactorul RRA.