Codul insolvenţei, reîntors în Parlament
Codul insolvenţei s-a reîntors în Parlament, iar oamenii de afaceri vor acum să participe la refacerea acestei legi.
Articol de Iulian Olescu, 06 Noiembrie 2013, 18:38
Oamenii de afaceri susţin că sunt puşi în faţa faptului împlinit de autorităţile care iau decizii majore, care-i vizează direct, fără a-i consulta în prealabil.
Observaţiile vin pe fondul noilor măsuri anunţate de Guvern după discuţiile cu partenerii externi, dar şi în contextul în care a fost adoptat recent un nou Cod al insolvenţei, incomplet şi ineficient, după cum susţin investitorii.
Codul s-a reîntors în Parlament, iar oamenii de afaceri vor acum să participe la refacerea acestei legi.
Ordonanţa de Urgenţă care promova Codul insolvenţei a fost recent declarată neconstituţională, actul normativ urmând să ia calea procedurilor parlamentare, pentru a putea intra în vigoare.
Momentul ar trebui folosit, spun reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a promova o lege a insolvenţei, care să facă din această procedură, una care să fie folosită numai de firmele care au cu adevărat nevoie de ea, nu un paravan pentru companiile care vor să evite achitarea unor datorii.
Vicepreşedintele Consiliului Investitorilor Străini, Steven van Groningen, consideră că folosirea metodei ordonanţei de urgenţă pentru adoptarea unor legi importante nu este justificată.
"Este incredibil numărul de ordonanţe de urgenţă care avem în România, ci este o problemă pentru economia naţională. Cred că avem 100 de ordonanţe de urgenţă, pe an, în medie. Este clar că nu putem să considerăm acest lucru normal; nu e ceva ce va contribui la mediul în care un business se poate dezvolta", spune Steven van Groningen.