Codul insolvenţei intră în vigoare
Codul insolvenţei, adoptat de Guvern la începutul acestei luni, va intra în vigoare vineri. CCR urmează însă, să se pronunţe asupra unei sesizări pe Codul insolvenţei, depuse de Avocatul Poporului.
Articol de Mihaela Dragomir, 25 Octombrie 2013, 11:36
Codul insolvenţei, adoptat de Guvern la începutul acestei luni, intră în vigoare vineri.
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, arăta că scopul noilor prevederi este de a preveni situaţiile în care societăţile debitoare s-ar sustrage de la plata obligaţiilor folosind o perioadă lungă de timp în care devin intangibile prin simpla intrare în procedura de insolvenţă şi eventual prin derularea unui plan de reorganizare.
Noua reglementare creează premisele legale ale unei proceduri de insolvenţă care asigură echilibrul între interesele creditorilor şi cele ale debitorilor, a declarat Cazanciuc, la începutul acestei săptămâni, la dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a moţiunii iniţiate de grupurile parlamentare ale PP-DD şi PDL.
Referitor la executarea silită individuală ca modalitate de recuperare a creanţelor curente, ministrul Justiţiei a arătat că, deşi ea prevede obligaţia achitării datoriilor curente, de cele mai multe ori debitorii au ignorat plata creanţelor curente, ajungându-se la situaţia paradoxală în care creanţele născute în cursul procedurii de insolvenţă sunt mai mari decât cele înscrise la masa credală.
Opoziţia a cerut retragerea ordonanţei insolvenţei pe motiv că ar încălca libertatea presei şi a iniţiat o moţiune simplă pe această temă, respinsă marţi de plenul Camerei Deputaţilor.
Totodată, Avocatul Poporului a contestat Codul insolvenţei la Curtea Constituţională, iar instanţa urmează să discute sesizarea pe 29 octombrie.