Codul Fiscal nu va suferi modificări
Codul Fiscal va rămâne în actuala sa formă, iar Ministerul de Finanţe va realiza o prezentare detaliată a argumentelor în favoarea aplicării măsurilor de relaxare fiscală, spune ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
Articol de Iulian Olescu, 01 August 2015, 09:25
Codul Fiscal, trimis de preşedintele Klaus Iohannis spre reexaminare Parlamentului, nu va suferi modificări, a afirmat ieri ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici.
El a explicat că introducerea în etape a prevederilor de relaxare fiscală nu va avea efectele scontate în economie.
În opinia sa, România trebuie să profite de situaţia din regiune şi să aplice aceste măsuri pe care le-a numit "îndrăzneţe".
Codul Fiscal va rămâne în actuala sa formă, iar Ministerul de Finanţe va realiza o prezentare detaliată a argumentelor în favoarea aplicării măsurilor de relaxare fiscală, spune ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.
El adaugă că economia României este una atipică şi că efectele anumitor fenomene nu se aplică întocmai şi la noi.
De aceea, nu trebuie ţinut cont numai de logica matematică.
"Cred că acest Cod Fiscal va rămâne în forma deja adoptată de către Parlamentul României. Nu văd ce alte discuţii să mai fie pe măsuri sau parţial pe anumite dintre măsurile respective, nu văd neapărat care ar fi efectul aplicării treptate a unor măsuri. Eu sunt pentru a produce în economie toate acele efecte, de care economia are nevoie, dar efecte într-adevăr considerabile, pentru că altfel o amăgire, practic, a aplicării, să spunem, treptate a unor astfel de măsuri nu produce efectele scontate şi până acum avem argumente la măsurile aplicate că acest lucru este cel logic", a spus Teodorovici într-o conferință de presă.
Ministrul de Finanţe susţine că nu există motive să credem că efectele pozitive constatate după reducerea CAS sau a Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente nu se vor produce şi în cazul măsurilor de scăderi de taxe cuprinse în Codul Fiscal.
Ce prevede Codul Fiscal
Teodorovici susţine că reducerea TVA de la 24 la 9 la sută, la produsele alimentare, de la 1 iunie, a adus la bugetul de stat un plus de 400 de milioane de lei.
Principalele măsuri prevăzute în noul Cod Fiscal sunt reducerea TVA de la 24 la 19 la sută, renunţarea la taxa pe construcţii speciale, aşa-numita "taxă pe stâlp", şi eliminarea supraacizei la carburant.