Codul de Procedură Penală, modificat în Guvern prin ordonanţă de urgenţă
Guvernul a aprobat un set de proiecte de legi şi o ordonanţă de urgenţă privind Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă. Detaliile acestor modificări vor fi comunicate de către Ministerul Justiţiei.
Articol de Angela Matei, 05 Februarie 2014, 16:15
Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanţă de urgenţă prin care se modifică noul Cod de procedură penală, dar doar în sensul competenţelor şi organizării unor instanţe şi parchete.
Pentru modificările în materie penală şi procesual-penală reclamate de judecători şi procurori, inclusiv modul în care pot fi realizate interceptările telefonice în cauze penale, Executivul a preferat să întocmească un proiect de lege pe care îl va trimite spre dezbatere Parlamentului.
La sfârşitul şedinţei nu a fost organizată o conferinţă de presă, însă a apărut un comunicat al Ministerului Justiţiei.
În comunicat se precizează că prin ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv se operează modificări indispensabile implementării noilor coduri.
Comunicatul Ministerului Justiţiei
Înainte de acest comunicat de presă, în cadrul şedinţei, premierul Victor Ponta spunea că interpretarea diferită ar putea fi rezolvată prin soluţia propusă de CSM, respectiv să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte, şi nu faţă de persoane.
În această situaţie, metodele speciale de supraveghere sau cercetare se vor putea dispune şi în cazul în care urmărirea penală este începută doar cu privire la faptă.
Modificarea apărea într-un proiect de ordonanţă de urgenţă postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.
Se mai precizează în acest comunicat că a fost aprobat un proiect de lege care prevede desfiinţarea a 30 de instanţe care au volum redus de activitate şi a parchetelor care funcţionează pe lângă acestea.
Este şi o propunere făcută de CSM şi Ministerul Justiţiei privind suplimentarea unor posturi pentru alte parchete şi instanţe precum şi degrevarea unor instanţe de anumite cauze.
Competenţă lărgită pentru DIICOT
Tot miercuri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se se acordă competenţă Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru o serie de infracţiuni şi indiferent de calitatea persoanei, dacă în cauză, indiferent de numărul infracţiunilor concurente, s-a produs o pagubă materială mai mare decât echivalentul în lei a sumei de 500.000 euro.
"În materie penală şi procesual-penală, modificările legislative propuse au în vedere necesitatea eliminării unor inadvertenţe şi clarificării unor proceduri şi fac obiectul a 2 demersuri legislative separate: OUG care operează acele modificări indispensabile implementării noilor Coduri, modificări făcute ca urmare a propunerilor înaintate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii; un proiect de Lege conţinând propuneri formulate de instituţiile anterior menţionate, pentru care Executivul a apreciat că este nevoie de o dezbatere parlamentară de natură a identifica acele soluţii care să înlăture eventuale interpretări diferite", se arată într-un comunicat al Ministerului Justiţiei.