Codul de asistenţă socială, analizat de Guvern
Guvernul urmează să analizeze, miercuri, Codul de asistenţă socială, act normativ care îşi propune, în primul rând, să scoată din zona asistaţilor cât mai multe persoane.
Articol de Simona Mihăescu, 16 Februarie 2011, 09:19
Ministrul muncii, Ioan Botiş, a explicat marţi, într-o conferinţă de presă, că viitoarea strategie de asistenţă socială mută atenţia statului asupra familiei, în ansamblu, nemaifiind luate în considerare doar persoanele, individual.
Familiile urmează să fie evaluate, atât din punct de vedere al veniturilor, cât şi al mijloacelor de existenţă.
În funcţie de această analiză, o parte vor fi sprijinite, astfel încât să nu mai aibă nevoie de ajutorul social.
Guvernul intenţionează să găsească metode şi pentru a introduce în câmpul muncii cât mai multe persoane cu dizabilităţi.
Ministrul Botiş a mai anunţat că, la noi în ţară, doar 5% dintre aceste persoane lucrează, în timp ce, în restul Europei, procentul este de 45 - 50%.
650 mii de persoane sunt înregistrate acum în diferite grupe de handicap şi 915 mii de oameni sunt invalizi, a mai precizat Ioan Botiş.
Ioan Botiş a prezentat şi principalele modificări pe care guvernul le doreşte aplicate la Codul Muncii şi a explicat că o intervenţie masivă a statului în reglementarea pieţei muncii nu este benefică acum.
"Piaţa muncii a evoluat în aceşti 20 de ani şi cred că este momentul să-i lăsăm mecanismele libere într-o oarecare măsură să se regleze şi din acest motiv am venit cu o abordare, aş spune, curajoasă pe Codul Muncii. E o abordare curajoasă la acest moment, dar eu sunt convins că va produce efecte pozitive", s-a declarat optimist Botiş.
Ministrul muncii a adăugat că structura de bază a Codului de asisenţă socială va fi consolidată de legile asistentului personal, a prestaţiilor sociale şi a calităţii acreditării serviciilor sociale, informează redactorul RRA.