Cod galben de viscol şi ninsori în toată ţara
Vineri, de la ora 10.00, a intrat în vigoare avertizarea meteorologilor cu cod galben de ninsori, viscol şi polei valabilă pentru toată ţara.
Articol de Radio România, 03 Februarie 2012, 09:30
UPDATE Din cauza condiţiilor meteorologice, Autostrada Bucureşti-Constanţa şi Autostrada A1 Bucureşti Piteşti au fost închise.
De asemenea, şi 14 drumuri naţionale au fost închise.
Se circulă cu dificultate şi pe alte drumuri naţionale şi judeţene, din cauza stratului de zăpadă depus după ninsorile de săptămâna trecută.
Autorităţile au anunţat că peste 14.000 de persoane sunt pregătite să intervină în situaţii de urgenţă.
Ministrul de interne, Traian Igaş, le-a recomandat cetăţenilor să nu plece la drum pentru a nu rămâne blocaţi în trafic.
Temperaturile extrem de scăzute au dus la închiderea a peste 370 de şcoli din 29 de judeţe.
Probleme sunt şi în ceea ce priveşte traficul naval.
Canalele Chilia şi Sfântul Gheorghe sunt integral îngheţate, iar urgenţele în aceste zone sunt asigurate de un elicopter al Ministerului de Interne.
De asemenea, mai multe curse de pasageri pe Dunăre sunt suspendate din cauza sloiurilor de gheaţă.
Specialiştii spun că stratul de zăpadă nu va depăşi 30 de centimetri, însă va avea loc un fenomen mai puţin obişnuit: cel de ploaie îngheţată, care ar putea crea probleme pe toate drumurile din ţară.
Autorităţile le recomandă şoferilor să nu plece în călătorie decât dacă este strict necesar, iar în acest caz maşina trebuie echipată corespunzător, cu cauciucuri de iarnă, lopată, nisip şi lanţuri.
De asemenea, este bine ca în portbagaj să fie o rezervă de carburanţi, haine groase şi o pătură, mâncare şi apă.
Potrivit comisarului Silviu Podea de la Centrul Infotrafic:
►În cazul în care viscolul vă blochează în trafic, în afara localităţilor, trageţi pe dreapta şi porniţi luminile de avarie.
►Anunţaţi incidentul la numărul de urgenţă 112, cu indicarea locului unde aţi rămas blocat.
►Rămâneţi în autoturism până când echipele de intervenţie vin să vă salveze. Nu părăsiţi autovehiculul dacă nu vedeţi în apropiere o clădire în care v-aţi putea adăposti.
►Porniţi motorul şi sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menţine cald în interior.
►Când motorul funcţionează, deschideţi uşor un geam pentru ventilaţie, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon.
►Curăţaţi periodic zăpada de pe ţeava de eşapament. Mişcaţi-vă pentru a menţine organismul cald, evitând extenuarea. Consumaţi lichide pentru evitarea deshidratării. Porniţi lumina din interior pe timp de noapte, pentru ca echipele de salvare să vă poată localiza.
Efectele iernii
24 de persoane au murit din cauza frigului de când meteorologii au emis codul portocaliu de ger, iar peste 350 au fost transportate la spitale asu centre sociale, arată un ultim bilanţ al Ministerului Sănătăţii.
Potrivit corespondentului Radio România, Florin Filioreanu, încă o persoană, în vârstă de 67 de ani, a murit la Bacău, după ce medicii l-au găsit în şoc hipotermic şi nu l-au mai putut salva.
Aproape 200 de şcoli din şase judeţe şi-au suspendat cursurile, iar peste 60 de trenuri au fost anulate.
În continuare, trei drumuri naţionale sunt închis: este vorba despre DN 22 Râmnicu-Sărat - Brăila, DN 2C Costeşti - Slobozia şi DN 23B Măicăneşti - Codreşti. Pe DN 2, sectorul Urziceni - Buzău, a fost restricţionat traficul greu.
Probleme sunt în ceea ce priveşte traficul naval.
Mai multe curse de pasageri pe Dunăre sunt suspendate din cauza sloiurilor de gheaţă, ne-au mai transmis corespondenţii radio România.
Între timp meteorologii au emis o altă avertizare cu cod galben de ninsori, vânt puternic şi viscol şi polei.
Aceasta vizează toată ţara şi intră în vigoare vineri de la ora 10.00, când avertizarea de cod portocaliu de ger.
Premierul Emil Boc cere prefecţilor, mobilizarea maximă
Pe această temă, premierul Emil Boc a avut joi seară o videoconferinţă cu prefecţii.
Premierul le-a cerut prefecţilor să se mobilizeze pentru a nu fi luaţi prin suprindere de capriciile vremii şi să ia toate măsurile necesare pentru salvarea vieţilor omeneşti, dar şi pentru evitarea pagubelor materiale, mai ales că de marţea viitoare, timp de şase zile, temperaturile vor scădea mai mult.
Prognoză până pe 12 februarie
Directorul ANM, Ion Sandu a prezentat o prognoză a următoarelor zile .
Până pe data de 7 are loc o încălzire; temperaturile cresc până când minimele sunt -10 grade, iar maximele vor fi uşor pozitive, adică sâmbătă, duminică şi chiar luni. Din data de 7, de marţi până în data de 12 încep din nou să scadă, nu vor mai ajunge la temperaturi de -30 de grade în oriental, dar la -20 şi ceva vom ajunge, după care încep să crească din data de 13 februarie, a arătat specialistul.
Emil Boc a mai cerut autorităţilor locale atenţie sporită faţă de elevi şi unităţile şcolare.
Se ştie că peste 180 de şcoli au fost închise din cauza viscolului şi ninsorilor abundente.
"Atenţie în primul rând acolo unde, repet, există şcoli. Dacă există şi nu au încălzire, sub nici o formă nu trebuie ţinuţi elevii, copiii, în ger în această perioadă de timp. Aveţi grijă acolo unde funcţionează şcolile şi vedeţi că după începutul orelor sunt copii care nu au ajuns la şcoală, asiguraţi-vă că nu au rămas pe drumuri, fie cu microbuzul, fie pe jos, undeva" a cerut acesta.
Tot joi seară, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie, a precizat că ministerul dispune de resursele necesare de gaze pentru aprovizionarea atât a consumatorilor casnici cât şi a celor industriali.
El a adăugat că joi a fost ziua în care s-a înregistrat cel mai mare consum de gaze de până acum, de peste 73 de milioane de metri cubi.