Coaliţia propune alegeri locale pe 10 iunie
Coaliţia de guvernare a agreat data de 10 iunie pentru organizarea alegerilor locale, propunere ce urmează a fi discutată şi cu partidele din opoziţie.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 13 Februarie 2012, 13:46
Purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a anunţat că în şedinţa de luni dimineaţă a coaliţiei a fost avansată data de 10 iunie pentru alegerile locale.
"Am fost informat de către preşedintele partidului că în coaliţie s-a discutat despre organizarea alegerilor locale pe 10 iunie şi urmează ca în câteva zile, după consultări cu partidele, actele normative necesare pentru declanşarea procesului electoral local să fie emise de Guvern", a afirmat Voinescu.
El precizează că urmează discuţii cu partidele, inclusiv cu cele din opoziţie, pe tema datei alegerilor locale.
Voinescu susţine că e normal să fie consultată şi opoziţia pe acest subiect.
"E dată deocamdată de principiu stabilită, urmează ca în următoarele zile, fiind consultări între partide, să se stabilească. Vedeţi, avem restrângeri de calendar, cu o săptămână înainte avem o sărbătoare religioasă extrem de importantă, care aduce şi zi liberă. Va trebui să ţinem cont de toate acestea şi cel mai probabil data alegerilor va fi 10 iunie", a explicat Sever Voinescu.
Reprezentanţii coaliţiei trebuie să se exprime destul de repede în legătură cu data alegerilor lcoale, pentru că în maximum două săptămâni urmează să fie emise horărârile de guvern.
USL: E bine că alegerile sunt în iunie
Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au declarat, luni, referindu-se la organizarea alegerilor locale în 10 iunie, că este bine că în România vor avea loc alegeri şi că este bine că acestea se vor desfăşura în luna iunie.
"E bine că sunt alegeri! Asta e prima chestiune. Data... deja e un pas mare pentru democraţie, pentru România", a spus preşedintele PNL, Crin Antonescu.
"E bine că sunt în iunie", a precizat şi preşedintele PSD, Victor Ponta.
Primarii vor fi aleşi din primul tur de scrutin
Legea privind alegerea primarilor, într-un tur de scrutin, a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a precizat la Radio România că promulgarea acestei legi a fost solicitată de toate partidele parlamentare.
"Astăzi am promulgat şi legea cu alegerea, dintr-un singur tur, a primarilor, şi pot să vă spun că am avut nişte semne de întrebare, dar, toate partidele, absolut toate, solicită acelaşi lucru: promulgarea legii. Până la urmă, este problema lor, inclusiv USL, ieri una din solicitările din adresa pe care mi-au dat-o, dincolo de hazlia propunere, cu alegerile anticipate, una din exigenţe era alegerile locale pe noua lege", declara preşedintele Traian Băsescu, pe 22 iunie, la Radio România Actualităţi.
Legea privind alegerea primarilor într-un tur de scrutin a fost adoptată, la finele lunii mai, de Camera Deputaţilor, forul decizional, cu 174 de voturi "pentru", 110 voturi "împotrivă" şi trei abţineri.
Ultimele alegeri locale , la 1 iunie 2008
La 1 iunie 2008, românii îşi alegeau primarii, consilierii locali şi judeţeni pentru un mandat de 4 ani.
Alegerile de acum patru ani au adus şi câteva noutăţi:
►alegerea prin vot uninominal a preşedintilor de Consilii Judeţene.
►candidaturile preoţilor la consiliile locale.
►Guvernul a hotărât ca donaţiile pentru partidele politice sa nu mai fie justificate.
►Biroul Electoral Central a emis o hotărâre prin care explica clar ce înseamnă mita electorală.