Coaliţia dintre Alianţa de Centru-Dreapta şi PSD prinde contur
1 martie - este termenul limită de constituire a alianţei politice a opoziţiei.
Articol de Dana Georgescu, 18 Ianuarie 2011, 09:11
Liderii PSD şi Alianţei de Centru-Dreapta, Victor Ponta, Crin Antonescu şi Daniel Constantin s-au întâlnit , la sediul PNL, pentru a treia rundă oficială de negocieri privind formarea unei alianţe politice, termenul vizat pentru oficializarea acesteia fiind 1 martie.
Nu în ultimul rând, PSD şi Alianţa de Centru-Dreapta PNL-PC intenţionează să depună până la 1 februarie un proiect comun al opoziţiei privind modificarea Constituţiei.
De cealaltă parte, reprezentanţii PD-L susţin că nu se poate pune un semn de egalitate între Alianţa DA şi Alianţa de Centru-Dreapta.
Mai mult, neagă acuzaţiile potrivit cărora PD-L va duce o campanie de recuperare a liberalilor nemulţumiţi de alianţa cu conservatorii.
1 martie - termenul avansat pentru înfiinţarea alianţei opoziţiei
Liderul PNL, Crin Antonescu, declara că speră ca forurile statutare ale PSD, PNL şi PC să ia în discuţie şi să supună la vot proiectul de alianţă la începutul lunii februarie pentru ca acesta să prindă contur la 1 martie.
"Mergem pe calea pe care deja am conturat-o. Sunt paşi înainte şi, după părerea mea, şi calendarul pe care ni l-am propus se arată a fi unul din ce în ce mai realizat. Nu ştiu dacă lucrurile vor merge atât de repede dar sper, şi în orice caz, intenţia noastră este să facem ceva şi temeinic şi rapid", a spus Crin Antonescu.
Partenerul de alianţă al PNL, liderul PC, Daniel Constantin, spune că formarea alianţei dintre Alianţa de Centru Dreapta şi PSD este doar o chestiune de timp.
În opinia sa, constituirea unui grup politic extins al opoziţiei ar însemna singura soluţie pentru stoparea abuzurilor făcute de actuala guvernare.
Daniel Constantin mai vede acest proiect ca şi o provocare, în sensul că trebuie propuse de către cele trei formaţiuni cele mai bune măsuri economice în programul de guvernare, ca o garanţie pentru cetăţeni.
"Prioritatea numărul unu o reprezintă programul şi măsurile pe care le vom aplica dacă reuşim să stopăm ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în activitatea economică. De fapt, ceea ce nu se întâmplă, pentru că nu vedem nici un fel de măsură care să aducă progres în ceea ce înseamnă colectarea la bugetul de stat, creşterea investiţiilor în România şi, nu în ultimul rând, creşterea locurilor de muncă", a precizat Daniela Constantin.
Discuţii decisive cu filialele teritoriale
Liderul PSD, Victor Ponta, se arată optimist cu privire la formarea unei alianţe între social-democraţi, pe de o parte, şi liberali şi conservatori, pe de altă parte.
El mai spune însă că discuţiile programate cu reprezentanţii organizaţiilor PSD din teritoriu pe această temă vor fi decisive.
"După acest tur, filialele noastre, ale PSD, putem să intrăm în linie dreaptă sau putem să stabilim că nu facem alianţă, dar eu sunt mai degrabă optimist şi, de asemenea, spun că termenul avansat şi de domnul Antonescu şi de mine, de 1 martie, este un termen foarte probabil", a spus Ponta.
Ponta mai spune că dacă cele trei partide ajung la o înţelegere în ceea ce priveşte agenda de priorităţi a populaţiei, discuţiile despre împărţirea funcţiilor după schimbarea actualului guvern vor fi foarte simple.
Ele se vor purta în funcţie de nevoile şi aşteptările cetăţenilor, conchide Ponta.
Opoziţia are doar "orgolii politice"
Tabăra puterii consideră însă că opoziţia nu are soluţii, ci doar orgolii politice, care au ca unic obiectiv răsturnarea puterii.
Vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur, afirmă că pe fond, reacţia celor trei partide este de fapt refuzul de a participa la reformarea statului.
Ca atare, spune el, nu este de mirare că partidele din opoziţie negociază între ele orice.
"PD-L, care a susţinut şi susţine în continuare cota unică, nu poate decât să se uite cu atenţie la ce se întâmplă pe scena politică în această alianţă socialistă, unde cota unică este scoasă la mezat", susţine Flutur.
Dincolo de contrele politice zilnice şi acuzaţiile reciproce, partidele parlamentare au totuşi şi obiective comune.
Indiferent dacă sunt la putere sau în opoziţie, partidele doresc să modifice legislaţia electorală astfel încât alegerile din 2012 să se desfăşoare dintr-o nouă perspectivă.