CNA: Aproximativ 30% din violenţele din şcoli, cauzate de violenţa de la televizor
Valentin Jucan, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, a afirmat că, potrivit studiilor, aproximativ 30% din violenţele din şcoli au drept cauză violenţa pe care tinerii o văd la televizor.
Articol de Ioana Tănase, 08 Martie 2013, 14:15
Consiliul Naţional al Audiovizualului a organizat vineri o dezbatere, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, specialişti din domeniul educaţiei şi oameni de presă, în legătură cu efectele pe care le exercită televiziunea asupra copiilor.
Dezbaterea "Nu vă uitaţi copiii la TV! Vezi ce vede copilul tău!" face parte dintr-o serie de acţiuni organizate de CNA, cu scopul de a întocmi un proiect de schimbare a Legii audiovizualului.
De asemenea, tot vineri, Consiliul Naţional al Audiovizualului, Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul şcolar al municipiului Bucureşti au semnat un acord privind promovarea drepturilor minorilor în spaţiul audiovizual.
Conform acestui document, CNA va asigura în perioada 1 - 5 aprilie prezenţa experţilor săi în şcolile din Bucureşti, pentru a-i informa pe elevi cu privire la drepturile şi libertăţile pe care le au.
Totodată, copiii vor avea la dispoziţie un număr de telefon (0800 888 555) la care vor putea semnala programe de televiziune pe care nu le agreează.
Ministerul Educaţiei şi Inspectoratele şcolare se angajează să desemneze persoane de contact şi să sprijine consiliul în acest demers.
Principalul agent de formare al tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani, "spaţiul audiovizual"
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, prezent la această dezbatere, susţine că principalul agent de formare al tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 17 ani este spaţiul audiovizual, iar un parteneriat între ministerul pe care îl conduce şi mass media ar fi un prim pas pentru o mai bună reglementare în acest domeniu.
El a afirmat că este necesară diversificarea activităţilor educative din şcoli. Totodată, a mai spus că rolul CNA este de a reglementa şi că democraţia nu înseamnă drepturi totale ci şi responsabilitate şi restricţii.
La rândul său, Valentin Jucan, membru al CNA, susţine că tot ceea ce apare pe micul ecran se răsfrânge asupra tinerilor şi că, potrivit studiilor, aproximativ 30% din violenţele din şcoli sunt cauzate de violenţa pe care tinerii o urmăresc la televizor.
El a afirmat că legea ar trebui să permită acordarea de amenzi mai mari pentru derapajele ce vizează protecţia copilului întrucât televiziunea favorizează comportamentele denaturate prin incitarea la violenţă, desensibilizarea telespectatorilor şi identificarea acestora cu personajele pe care le urmăresc.
Dezbaterea de vineri face parte dintr-o serie de acţiuni organizate de CNA, cu scopul de a formula idei şi soluţii pentru îmbunătăţirea legii audiovizualului.
Protecţia minorilor este una din preocupările de bază ale membrilor CNA, care militează pentru reducerea efectelor negative pe care televiziunea le exercită asupra copiilor.
Potrivit studiilor, până la majorat copiii îşi petrec patru ani din viaţă în faţa monitorului, iar în România, copiii petrec 20 de ore săptămânal la calculator sau la televizor, uitându-se la desene animate, în care violenţa apare frecvent.