CNA adoptă reglementarea mecanismului "Delay-ului"
Consiliul Naţional al Audiovizualului a adoptat, joi, reglementarea care introduce mecanismul Delay-ului, adică al difuzării cu o mică întârziere faţă de evenimentele din timp real.
Articol de Andreea Marin, 27 Martie 2014, 21:33
Acest mecanism se aplică emisiunilor realizate în direct, altele decât cele de ştiri sau transmisiunile sportive.
Decizia, care nu a fost luată în unanimitate, se doreşte a fi un instrument care ar putea preveni difuzări de imagini pornografice sau violente, dar şi de expresii vulgare.
Asociaţiile profesionale consideră, însă, măsura periculoasă, pentru că ar putea permite cenzura, dar şi inutilă, pentru că CNA ar fi avut deja mijloacele necesare pentru sancţionarea instituţiilor în caz de nevoie.
Mecanismul Delay-ului presupune întârzierea de cinci secunde la un minut şi jumătate a mesajului audiovizual către publicul de acasă, astfel încât, în cazul în care acesta este licenţios, sub o formă sau alta, să poată fi blocat.
Sunt vizate emisiunile realizate în direct, cu excepţia programelor de ştiri şi a transmisiilor sportive.
Directorul executiv al Asociaţiei Române de Comunicaţii Audiovizuale, George Chiriţă, a contestat, însă, adoptarea unei astfel de reglementări pe motiv că CNA ar fi avut la dispoziţie, oricum, mijloacele necesare pentru sancţionarea instituţiilor audiovizuale.
Este şi motivul pentru care decizia nu a fost votată în unanimitate.
Preşedinta Consiliului Naţional al Audioviziualului, Laura Georgescu, susţine, totuşi, că mecanismul este folosit cu succes şi în alte ţări europene, dar şi la difuzarea premiilor OSCAR, fără să genereze controverse.
"În primul rând, o recomandare de prevenţie. Radiodifuzorul dacă este convins că are un moderator capabil să gestioneze corect invitaţii şi mesajele în spaţiul public, nici măcar nu este obligat să o practice", a argumentat aceasta.
Răzvan Martin, coordonator de proiect la ActiveWatch, spune că decizia ar putea favoriza apariţia cenzurii.
"Afectează libertatea de exprimare a radiofuzorului sau a invitaţilor, a celor care se exprimă în cadrul emisiunii, dar şi dreptul publicului de a fi informat", consideră Martin.
Răzvan Martin spune şi că interpretarea dată de CNA sintagmei "limbaj injurios" ar trebui să fie în concordanţă cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.
Decizia va intra în vigoare la 30 de zile de la data publicii sale în Monitorul Oficial.