Clasa pregătitoare merge mai departe
Instanţa a dat verdict pozitiv clasei pregătitoare, iar ministrul Educaţiei asigură părinţii că această clasă este una dintre soluţiile de care România are nevoie în acest moment.
Articol de Flori Doman, 29 Februarie 2012, 19:31
Curtea de Apel Bucureşti a respins, miercuri, cererea formulată de mai mulţi părinţi de suspendare a ordinului ministrului Educaţiei, privind înscrierea în clasa pregătitoare şi clasa I, astfel încât clasa pregătitoare este legală.
După verdictul instanţei, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a susţinut o conferinţă de presă în care a asigurat toţi părinţii că Ministerul Educaţiei face tot ce e mai bine pentru copiii lor.
"Aşa cum am afirmat, clasa pregătitoare este una dintre soluţiile de care România are nevoie în acest moment. Trebuie să spun că actul de justiţie este un act de încredere în acest caz. Mă simt dator să fac un apel către toţi părinţii din România. Aveţi încredere în Ministerul Educaţiei. Cu asigurări de bună-credinţă, facem ce este mai bine pentru copiii noştri", a spus ministrul.
De asemenea, Cătălin Baba a subliniat că Ministerul "are fondurile necesare pentru toate achiziţiile care sunt destinate unui start bun al clasei pregătitoare".
"Aşa cum ştiţi, a fost o discuţie că ministerul nu are bani. Nu este adevărat. Bugetul ministerului cuprinde fondurile care sunt necesare pentru achiziţia de mobilier, de mijloace de învăţământ şi de formare a cadrelor didactice", a spus Baba.--fb1
Proteste împotriva clasei pregătitoare
În Capitală, sindicalişti din grădiniţe şi şcoli, membrii ai Federaţiei Sidicatelor din învăţământ "Spiru Haret", dar şi părinţi au pichetat, miercuri, sediul Ministerului Educaţiei.
Protestatarii sunt nemulţumiţi de prevederile ordinului referitor la înscrierea copiilor în clasa I, precum şi de clasa pregătitoare şi au solicitat, practic, suspendarea acestuia.
Sindicaliştii au susţinut că acest act normativ este practic inaplicabil la această dată, pentru că, în primul rând, nu există resurse umane, financiare, programe şcolare, mobilier adecvat, dar şi spaţii suficiente, iar, în al doilea rând, actul normativ amintit încalcă, din punctul de vedere al organizaţiilor sindicale, principii de drept constituţional.
75% dintre părinţi nu sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare
Într-o scrisoare deschisă, adresată premierului, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ "Spiru Haret" susţine că, formal, părinţii au dreptul de a alege şcoala, dar în realitate nu au în niciun fel certitudinea că vor fi şi locuri disponibile în clasa pregătitoare şi în clasa întâi.
Pe de altă parte, potrivit unui sondaj al Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, aproape 75% dintre părinţi nu sunt de acord cu înfiinţarea clasei pregătitoare, iar dintre cei peste 25% care doresc înfiinţarea acesteia, aproximativ 65 de procente consideră că sistemul de învăţământ nu este pregătit acum pentru acest lucru.
Miercuri, liderii celor trei federaţii sindicale reprezentative din sistemul de învăţământ preuniversitar au solicitat ministrului educaţiei, Cătălin Baba, în pofida sentinţei judecătoreşti, suspendarea ordinului de cuprindere a copiilor în clasa întâi şi clasa pregătitoare.
Înscrierile încep pe 5 martie
Înscrierile oficiale în clasa pregătitoare, respectiv clasa I, vor începe pe 5 martie. Ca şi în anii precedenţi, şcolile au obligaţia să înscrie cu prioritate elevii care locuiesc în străzile arondate, dar înscrierea se poate face şi la altă şcoală, dacă părintele doreşte, însă în limita locurilor disponibile, pe baza unor criterii generale sau speciale, stabilite de şcoală şi validate de Inspectorat.
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Muncipiului Bucureşti au anunţat că înscrierile se vor face în sistem electronic.
Părinţii vor completa o fişă de înscriere cu opţiunile lor şi se va face această înscriere în etape.
De asemenea, părinţii vor primi la înscriere, în premieră, materiale informative şi chiar un ghid cu tot ce trebuie să ştie pentru şcolarizarea copilului.
Clasa pregătitoare va fi organizată în şcolile generale.