Clasa politică dă onorul Armatei Române
Cu ocazia Zilei Armatei Române, conducerea ţării, mai exact premierul Victor Ponta, preşedintele Senatului Crin Antonescu şi preşedintele Traian Băsescu au transmis instituţiei câte un mesaj de încurajare.
Articol de Flori Doman, 25 Octombrie 2012, 17:56
Premierul Victor Ponta a declarat, joi, la Carei, de Ziua Armatei Române, că se simte obligat, alături de ceilalţi miniştri, să redea Armatei Române drepturile câştigate, amintind de problemele cu care Armata se confruntă.
"(...) Vreau doar să spun că o ţară modernă, o ţară demnă, este o ţară care îşi tratează cu respect Armata, este o ţară care ştie că ai nevoie de o armată profesionistă, bine pregătită şi de militari care să-şi facă datoria fără grija zilei de astăzi sau de mâine. Este un mesaj pe care am vrut să-l adresez azi, 25 octombrie, şi am vrut să spun că mă simt eu obligat, alături de ceilalţi colegi miniştri, ca împreună, în timp, dar cu hotărâre, să încercăm să redăm Armatei Române toate drepturile pe care şi le-a câştigat în mulţi ani de serviciu credincios", a spus premierul.
Şeful Guvernului, Victor Ponta, consideră că nu întâmplător Biserica şi Armata sunt instituţiile în care românii au cea mai mare încredere, iar ziua de 25 octombrie trebuie tratată cu respect, la fel ca 24 ianuarie sau 1 Decembrie.
Crin Antonescu: Aş dori ca toată România să fie respectată aşa cum e Armata Română
De asemenea, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a precizat că Armata Română este foarte respectată şi performantă, precizând că îşi doreşte ca întreaga Românie să fie la fel de respectată.
"Armata Română continuă să fie o elită a societăţii româneşti. Puţine instituţii sunt atât de performante şi de respectate în afara graniţelor ţării cum e Armata Română. Am avut prilejul să vedem cât de respectaţi sunt militarii români şi Armata Română în interiorul Alianţei Nord-Atlantice şi mi-aş dori ca toată România să fie într-o zi respectată şi performantă aşa cum e Armata Română", a declarat Antonescu.
Preşedintele Senatului a ţinut să felicite conducerea Ministerului Apărării Naţionale pentru evenimentele organizate la împlinirea a 150 de ani de la înfiinţarea acestei instituţii, amintind că şi-a făcut de fiecare dată treaba, indiferent de regimul care conducea.
"Poate mai mult ca oricând se cuvine să reflectăm cu toţii la rolul pe care Armata îl are în istoria şi viaţa naţiunii noastre. Puţine instituţii au fost şi rămân atât de stabile, atât de devotate şi atât de respectate precum Armata. Să o spunem de fiecare dată, nu doar la 25 octombrie, Armata Română şi-a făcut mereu datoria faţă de ţară, sub regi, sub comunişti, sub preşedinţi, Armata Română a fost una şi a fost mereu în slujba acestei ţări. Armata a fost parte din istoria noastră. Armata este parte din onoarea noastră, parte şi garant al libertăţii noastre", a mai spus el.
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, alături de premierul Victor Ponta, ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, a depus, joi, coroane de flori la Ansamblul Monumental din Carei, teritoriu considerat ultima brazdă de pământ românesc eliberată de sub ocupaţia fascistă, în 1944.
Traian Băsescu: Am convingerea că Armata îşi va onora mereu tradiţia, menirea şi misiunea
La rândul său, preşedintele României, Traian Băsescu, şi-a exprimat, joi, de ziua Armatei României, convingerea că această instituţie "îşi va onora întotdeauna tradiţia, menirea şi misiunea" şi va răspunde cu "devotament, onoare şi curaj" încrederii pe care i-o acordă populaţia, partenerii şi aliaţii.
Preşedintele nu a participat la manifestările de ziua Armatei, el fiind reprezentat de către consilierii prezidenţiali Cristian Diaconescu (la Bucureşti) şi Iulian Fota (la Carei).
În mesajul adresat militarilor, preşedintele le spune că se "bucură" pentru că aceştia au înţeles că "nu se poate dobândi gloria numai prin meritele strămoşeşti", ci şi prin "construirea unei armate profesioniste, cu adevărat modernă, formată din unităţi flexibile şi cu efective reduse, apte pentru reacţii rapide, adecvate situaţiilor de criză".
"M-am întâlnit adeseori cu dumneavoastră în unităţi militare şi în teatrele de operaţii şi ştiu că vă doriţi standardele armatelor statelor membre NATO şi susţinerea reformei cu resurse financiare corespunzătoare. Vă înţeleg speranţa, vă admir răbdarea şi vă asigur de întregul sprijin al comandantului forţelor armate pentru realizarea reformei pe care o derulaţi în momentul de faţă", se arată în mesajul prezidenţial, transmis de Fota.
Preşedintele remarcă faptul că participarea armatei naţionale la misiuni externe, sub egida ONU, NATO, UE "a contribuit la sporirea considerabilă a prestigiului internaţional" al ţării, militarii fiind "cei mai buni ambasadori ai României în lume".
"Armata României a plătit, pe parcursul acestei perioade de profunde transformări şi participări la misiuni externe, tributul său de sânge şi lacrimi. Sunt 23 de eroi căzuţi la datorie în teatrele de operaţii în care ne-am angajat alături de aliaţii şi partenerii noştri, precum şi câteva zeci de militari răniţi pe timpul acestor operaţiuni. Armata a plătit acest preţ greu pentru ca România să-şi poată îndeplini obligaţia de a fi parte activă a comunităţii internaţionale, la efortul mondial de construcţie a unei lumi mai bune şi mai sigure", mai precizează mesajul prezidenţial.