Cîțu: Viitorul buget nu trebuie să depășească 7% din PIB
Premierul Florin Cîţu susţine că viitorul proiect bugetar trebuie construit în aşa fel încât să nu depăşească 7% din PIB.
Articol de Petruţa Obrejan, 01 Februarie 2021, 09:05
Guvernul şi-ar fi dorit ca proiectul bugetului de stat să ajungă în Parlament săptămâna aceasta, dar toate ministerele şi autorităţile locale au venit cu solicitări mari pentru susţinerea propriilor proiecte şi premierul le-a cerut să îşi reevalueze priorităţile pentru ca deficitul să nu depăşească 7% din Produsul Intern Brut.
În plus, ar fi pentru prima dată când construcţia bugetară va viza o perioadă de mai mulţi ani, care să asigure continuare finanţării investiţiilor şi a reformelor şi după 2021, aşa că urmează încă mai multe zile de discuţii intense până la finalizarea proiectului.
Viitorul proiect bugetar trebuie construit în aşa fel, spunea premierul Florin Cîţu, încât România să menţină încrederea Comisiei Europene, a investitorilor străini şi a agenţiilor de rating, un buget echilibrat, cu accent pe investiţii şi sănătate, dar şi pe educaţie, dar care să respecte obligaţiile asumate la nivel european şi care să permită, totodată, menţinerea într-o zonă de deficit de 7, respectiv 7,1%.
Florin Cîţu: Este un buget care trebuie să susţină relansarea economiei, este un buget care pune bazele unei economii puternice în perioada următoare, 2021 - 2024. Analiza pe acest buget este puţin diferită, pentru că începem cu acest buget prima parte a unei bugetari multianuale, pentru că o parte din reformele pe care le implementăm în 2021 vor avea impact real în economie în 2022.
Şeful executivului a mai spus că aşteaptă, totodată, rapoarte detaliate de la membrii cabinetului referitoare la prioritizarea proiectelor sau a măsurilor, mai ales că intenţionează să se aducă modificări atât la Legea salarizării, Legea pensiilor, dar să fie eliminată şi o serie de cheltuieli care nu se justifică în buget.