Cioloş la Forumul Româno-Vietnamez: România dispune de un cadru fiscal atractiv pentru investiţii
Turneul asiatic al premierului Cioloş are drept ţintă promovarea României ca un punct nodal pentru proiectele de interconectare dintre Europa şi Asia prin infrastructură de transport de mărfuri, energie sau comunicaţii.
Articol de Petruţa Obrejan, 13 Iulie 2016, 07:22
România îşi reafirmă interesul pentru Extremul Orient printr-un turneu asiatic al premierului, Dacian Cioloş, care se află astăzi în Vietnam şi participă apoi la cel de al XI-lea summit ASEM programat la Ulan Bator, în Mongolia.
Potrivit executivului, premierul Cioloş va promova România ca un punct nodal pentru proiectele de interconectare dintre Europa şi Asia prin infrastructură de transport de mărfuri, energie sau comunicaţii.
Aflat ieri, la Hanoi, Dacian Cioloş a participat la lucrările unui forum economic bilateral şi a avut convorbiri cu şeful statului şi cu omologul său vietnamez.
România dispune de un mediu economic stabil şi predictibil, de un cadru fiscal atractiv pentru investiţii, şi mai mult, autorităţile de la Bucureşti lucrează la o viziune de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung - spunea astăzi la Hanoi premierul, Dacian Cioloş, în deschiderea Forumului de Afaceri Româno-Vietnamez.
Potrivit acestuia, guvernul intenţionează să susţină dezvoltarea mai multor sectoare strategice, printre care industria auto, sectorul energetic, IT, agricultura şi turismul.
Dacian Cioloş a explicat totodată de ce România este o ţară atractivă pentru investitori:
"Venind în Româinia nu veţi găsi doar un mediu prietenois de afaceri, ci şi foarte multe facilităţi practice şi pragmatice pentru a accede pe piaţa europeană. Dar veţi intra nu doar pe piaţă UE pentru că suntem foarte aproape geografic de alte trei mari pieţe în regiunea Mării Negre. Mă gândesc la Rusia, Turcia şi Ucraina. Acesta este un alt motiv pentru a intensifica şi aprofunda colaborarea cu România. România ca şi UE intenţionează să-şi dezvolte cooperarea economică cu ţările din spaţiul asiatic, în special cu cele din zona Asiei de Sud-Est. UE şi Vietnamul tocmai au finalizat negocierile pentru acordul de liber schimb. I-am promis primului-ministru că România îşi va folosi întreaga influenţă în UE pentru a grăbi ritmul ratificării, pentru că acest acord reprezintă un potenţial uriaş de creştere a schimburilor, investiţiilor şi a cooperării între ţările noastre", arăta acesta.
Şi şeful executivului de la Hanoi, Nguyen Xuan Phuc, crede că realaţiile bilaterale româno-vietnameze sunt încă modeste, departe de potenţialul celor două state:
"Sunt convins că prin eforturile guvernelor şi popoarelor noastre relaţiile de prietenie tradiţională şi cooperare pe multiple planuri se vor dezvolta tot mai mult, eficient, aducând prosperitate cetăţenilor din România şi Vietnam", spunea premierul vietnamez.
Discuţiile dintre cei doi premieri au vizat şi o serie de probleme internaţionale şi regionale de actualitate, inclusiv situaţia de la Marea Chinei de Est.
"În privinţa Mării de Est împreună împărtăşim îngrijorarea profundă fată de situaţia actual în regiune şi ne pronunţăm pentru necesitatea asigurării păcii, stabilităţii, securităţii, libertăţii de navigaţie şi survol pe Marea de Est. Disputele trebuie rezolvate prin măsuri paşnice pe baza dreptului internaţional", îndemna el.
Premierul, Dacian Cioloş, a mai discutat ieri şi cu şeful statului vietnamez, precum şi cu secretarul general al Partidului Comunist