Cioloș la Bruxelles: Nu putem modifica tratatele pentru a introduce discriminări între state
Marea Britanie propune ca drepturile sociale să fie interzise în primii patru ani pentru cetăţenii unui alt stat, iar premierul Cioloș afirmă că nu se pot modifica tratele pentru a introduce discriminări între state.
Articol de Cerasela Rădulescu, 19 Decembrie 2015, 08:18
Liderii europeni au convenit la Consiliul de Iarnă, care s-a încheiat ieri, întărirea controlului la frontiera Uniunii Europene prin crearea până în vara anului viitor a unei noi structuri pentru gestionarea fluxului migrator fără precedent.
De altfel, problema migraţiei şi relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană au dominat summitul de la Bruxelles, chiar dacă nu s-au luat decizii majore.
România şi-a manifestat interesul de a participa activ la găsirea de soluţii, ţinând seama şi de propriile obiective, după cum transmite corespondenta noastră Cerasela Rădulescu.
Summitul de două zile nu a adus decizii fundamentale legate de chestiunea imigraţiei, spune premierul Dacian Cioloş, iar România doreşte să trateze cauzele acestui fenomen.
Securizarea frontierelor externe a fost şi el un subiect pe agenda reuniunii.
S-a discutat despre propunerea pe care Comisia a avansat-o şi care urmează să fie discutată în Consiliul de Miniştri, cea privind întărirea controlului la frontiera UE, inclusiv prin crearea unei noi structuri de pază de coastă şi pază de frontieră, a spus premierul Cioloş.
Această structură ar urma să fie decisă până în vara anului viitor.
Un alt subiect important pe agenda summitului a fost şi propunerea Marii Britanii de reformă a UE.
"Nu putem modifica tratatele pentru a introduce discriminări între state", a spus premierul român, Dacian Cioloş.
Aşa cum ştim, Marea Britanie propune ca drepturile sociale să fie interzise în primii patru ani pentru cetăţenii unui alt stat.
"Nimic nu e decis, asta vreau să subliniez, inclusiv legat de modificarea sau nu a tratatelor sau de diferite soluţii, inclusiv privind drepturile lucrătorilor, nimic nu e decis, însă din ceea ce s-a degajat din acest schimb de opinii se prefigurează în februarie posibilitatea unui acord. Eu am simţit flexibilitate atât din partea participanţilor la discuţii, cât şi din partea premierului Cameron", a adăugat premierul.
VIDEO Participarea premierului Dacian Cioloș la primul summit european.