Cioloş: Aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie nu este opţională
Premierul Dacian Cioloş afirmă că aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie nu va fi opţională, dar şi că reforma nu trebuie să vină doar din partea statului, ci este nevoie de o schimbare de atitudine din partea cetăţenilor.
Articol de Cătălin Purcaru, 19 Iulie 2016, 12:46
"O ţară fără corupţie este o ţară sănătoasă", a transmis, la Palatul Victoria, premierul Dacian Cioloş, în mesajul de lansare a dezbaterii publice a Strategiei Naţionale Anticorupţie.
Şeful executivului a subliniat că aplicarea documentului nu va fi opţională, dar şi că reforma nu trebuie să vină doar din partea statului, ci este nevoie de o schimbare de atitudine din partea cetăţenilor.
Premierul Dacian Cioloş a atras atenţia că este necesară o schimbare de atitudine a fiecărui cetăţean, în ceea ce priveşte atenţia pe care o acordă la ghişeu, banii strecuraţi în buzunarul medicului sau corupţia din proiectele de infrastructură.
Şeful guvernului a arătat că fiecare dintre acestea slăbeşte statul român, iar lupta anticorupţie nu se limitează doar la acţiunile instituţiilor.
AUDIO Discursul premierului.
"În România de astăzi sunt încă posibile cazuri de sclavie"
Potrivit premierului, trebuie să se înţeleagă, la nivelul de conducere a instituţiilor, că anticorupţia începe cu un management serios, cu instrumente solide pentru audit şi control intern.
"Lipsă de integritate, lipsă de omenie, neglijenţă, nepăsare - asta am văzut cu toţii, zilele acestea, la Spitalul de Arşi. Vedem, pe de altă parte, şi aici vorbim tot de atitudinea noastră individuală şi ca societate, că în România de astăzi sunt încă posibile cazuri de sclavie. Situaţia de la Berevoieşti vorbeşte foarte mult despre noi, ca societate", a spus Dacian Cioloş.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a subliniat, la rândul său, că noua strategie este prima care continuă lucrurile bune şi construieşte, scopul fiind acela de promovare a integrităţii.
Raluca Prună a precizat că este necesar ca accentul să fie pus pe educaţie şi prevenţie, pentru a combate corupţia.
Ministrul justiţiei a prezentat şi valorile de la care s-a pornit în elaborarea Strategiei Naţionale Anticorupţie, pentru perioada 2016-2020.
"Sunt valori care trebuie să fie aplicate, pentru a ajunge la dezideratul unei bune guvernări, în interesul public. Şi avem patru valori centrale: prioritatea interesului public, integritatea, transparenţa şi voinţa politică", a spus Raluca Prună.
Noua Strategie ar urma să intre în discuţia guvernului în data de 10 august, pentru a fi adoptată