Cioloș: Actul de justiţie este incomplet, atâta timp cât bunurile ilicite nu sunt recuperate
În opinia premierului Dacian Cioloș, aplicarea pedepsei acordate de instanţele judecătoreşti vinovaţilor fără recuperarea prejudiciului face ca actul de justiţie să nu fie credibil şi complet.
Articol de Petruţa Obrejan, 20 Octombrie 2016, 13:06
Agenţia Bunurilor Indisponibilizate va deveni funcţională, până la sfârşitul mandatului acestui executiv, a spus premierul Dacian Cioloş în deschiderea Conferinţei la nivel înalt a Oficiilor de Recuperare a Creanţelor provenite din Infracţiuni, organizată, la Bucureşti, de Uniunea Europană.
Banii recuperaţi vor fi redirecţionaţi în special spre educaţie, sănătate şi proiecte sociale, a mai subliniat şeful executivului.
Actul de justiţie este incomplet, atâta timp cât bunurile ilicite nu sunt recuperate, consideră premierul Dacian Cioloş.
În opinia sa, doar aplicarea pedepsei acordate de instanţele judecătoreşti vinovaţilor fără recuperarea prejudiciului face ca actul de justiţie să nu fie credibil şi complet.
"Este vorba, în România, de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri în această valoare, care trebuie readuse la bugetul de stat. Am decis ca fondurile, resursele pe care le recuperăm prin această agenţie să mergă spre educaţie, să meargă înspre sănătate, să meargă înspre proiecte sociale", a spus Dacian Cioloş.
Rata achitărilor este sub 10% din dosarele penale
Sistemul judiciar din România este, în acest moment, matur, stabil şi independent, iar rata achitărilor este sub 10% din dosarele penale, mult sub media europeană, a declarat, la rândul său, ministrul justiţiei, Raluca Prună.
"Pentru opinia publică din România nu mai constituie, astăzi, o surpriză ştirea că un înalt demnitar, ministru sau paralamentar este trimis în judecată şi condamnat. Dosarele de crimă organizată, de evaziune fiscală sau de spălare a banilor se finalizează nu numai cu condamnări, ci şi cu confiscări sau recuperări consistente de prejudicii", a susținut Prună.