Ciolacu: Trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care va fi viitorul premier după rotaţia guvernamentală, a dat asigurări că noul executiv va pune în aplicare creşterea salariilor din Educaţie.
Articol de Radiojurnal, 08 Iunie 2023, 08:08
Guvernul mai face o încercare de a pune capăt grevei din învăţământ şi anunţă că va adopta în şedinţa de astăzi un memorandum privind majorările salariale acordate personalului din educaţie prin noua lege a salarizării.
Decizia a fost luată de premierul Nicolae Ciucă în urma discuţiei cu sindicatele din învăţământ.
Potrivit documentului, profesorii debutanţi cu studii superioare vor avea cel puţin salariul mediu pe economie, aceasta fiind, de altfel, una dintre principalele revendicări ale greviştilor.
Memorandumul va fi publicat în Monitorul Oficial pentru a oferi garanţia Guvernului că educaţia va fi prioritară în viitoarea grilă de salarizare.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, cel care va fi viitorul premier după rotaţia guvernamentală, a dat asigurări că noul executiv va pune în aplicare creşterea salariilor din educaţie.
El consideră că au fost îndeplinite toate cerinţele sindicatelor şi că anul şcolar trebuie încheiat.
Marcel Ciolacu: Eu cred că e un moment în care s-au îndeplinit toate cerinţele iniţiale ale liderilor de sindicat. Este normal că în acest moment, când avem şi un memorandum, avem şi o ordonanţă, trebuie să ne gândim la copii şi să închidem anul şcolar, ca pe urmă, împreună cu ministrul Muncii, să terminăm grila, aşa cum ne-am asumat, până pe 15 iulie.
Liderii sindicali s-au declarat nemulţumiţi de textul memorandumului anunţat de Guvern. Ei spun că acesta este incomplet şi va fi respins, cerând în acelaşi timp noi negocieri cu Executivul.
Florin Popa, prim-vicepreşedintele Federaţiei "Spiru Haret": Dacă discuţiile cu Guvernul au loc astăzi sau mâine şi se ajunge la un acord, se ajunge la o înţelegere, atunci există şansa ca greva să înceteze. Cei doi lideri ai celor două federaţii au solicitat Guvernului negocieri. Noi trebuie să întrebăm colegii noştri din teritoriu dacă vor fi de acord cu o eventuală ofertă, să spunem, din partea Guvernului. În primul rând, aşteptăm garanţii. Noi încă nu avem încredere, nu avem certitudinea că Guvernul se va ţine de promisiuni.
În paralel cu greva generală ajunsă în cea de-a 11-a zi, salariaţii din preuniversitar au continuat seria de proteste în stradă.
Peste 600 de dascăli şi-au strigat nemulţumirile în faţa Prefecturii Mehedinţi.
"Am muncit o viaţă întreagă în facultăţi am făcut mastere, an făcut cursuri de perfecţionare. Pentru ce? Să ne mintă de ani de zile că ne dau o lege pe care nu o aplică. Încearcă să ne dezbine. Suntem în continuarre uniţi şi vom lupta mai departe".
"Cu ce pot să îmi ajut copilul care stă într-o chirie în Timişoara, când eu nu pot să îi ofer nimic, pot să-i ofer poate un 250 lei, pentru că restul îmi trebuie pentru a-mi plăti facturile".
"Suntem alături de ei din prima zi în care au predat şi nu este niciun motiv pentru care să nu fim alături de ei şi în lupta lor", spun protestatarii. (RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI).