Ciobanii, îngrijoraţi de scăderea vânzărilor de miei
Apropierea sărbătorilor pascale îi îngrijorează pe crescătorii de ovine, care se tem că nici anul acesta nu vor putea vinde prea mulţi miei.
Articol de Radio România Actualităţi, 20 Martie 2016, 13:45
Ciobanii spun că în ultimii ani consumatorii români au preferat carnea de pui, ceea ce i-a determinat să se orienteze în principal către pieţele arabe.
Fermierii din Sălaj se plâng însă că şi acolo preţul cărnii de miel este în cădere liberă din cauza restricţiilor impuse de autorităţile sanitare pe fondul apariţiei unor probleme de sănătate animală.
Asociaţiile agricole din nord-vestul ţării atrag atenţia că fără intervenţia statului pierderile vor fi considerabile, după cum transmite corespondentul RRA Adrian Lungu.
Fermierii din Sălaj se tem că vor rămâne şi în acest an cu mieii nevânduţi şi spun că au pierdut contractele la export din cauza restricţiilor privind apariţia unor boli la efectivele de animale.
Radu Mălan, fermier: bsolut toate contractele pe care le-au avut crescătorii de ovine sunt pierdute. Cât priveşte preţul, sunt preţurile foarte, foarte mici, în aşa fel încât noi, crescătorii de ovine din România, nu suntem absolut deloc să mai creştem aceste animale. Se pare că foarte mulţi fermieri vor dori să renunţe la această activitate, dar se pare că va fi mai greu să ne debarasăm de ea decât ne-am apucat.
Reporter: Crescătorii de animale solicită intervenţia statului.
Nagy Alexandru, Asociaţia Crescătorilor de Ovine Cluj: Aici statul trebuie să facă o blocadă şi să ne apere să ne putem vinde noi produsele din ţară. Eu înţeleg că dincolo, că de exemplu kilogramul de carne de porc, /.../ e carcasa la 4-5 lei. Pot să dea la acest preţ carnea pentru că au subvenţia respectivă. Noi nu avem subvenţia respectivă şi trebuie să cerem un preţ mai mare, dar pentru asta trebuie statul şi guvernul să se gândească ca să ne poată crea condiţii de trai, până la urmă, de viaţă.
De cealaltă parte, reprezentanţii Direcţiei Agricole Sălaj spun că piaţa este liberă, iar fermierii trebuie să se asocieze pentru a-şi găsi pieţe de desfacere şi pentru a face faţă importurilor masive.