Cine pierde și cine câștigă la alegerile locale
Numărătoarea voturilor după alegerile locale s-a finalizat în unele județe, iar în altele se apropie de final.
Articol de Alina Stănuţă, 28 Septembrie 2020, 16:23
Se așteaptă ca Biroul Electoral Central să dea publicității rezultatele oficiale în cursul zilei de marţi, după verificarea acestora.
Potrivit datelor provizorii, PSD a câștigat anul acesta cele mai multe consilii județene, 20, dar față de alegerile de acum patru ani a pierdut opt: Constanța, Vrancea, Iași, Caraș-Severin, Timiș, Sălaj, Maramureș și Bistrița-Năsăud, care anul acesta au fost câștigate de liberali. PNL a câștigat anul acesta 17 consilii județene, față de opt în mandatul trecut, iar UDMR a pierdut anul acesta Consiliul Județean Bihor în favoarea liberalilor, câștigând Consiliile Județene Satu Mare, Mureș, Harghita și Covasna.
Capitala schimbă primarul general, la fel numeroase alte orașe.
Potrivit datelor provizorii, la nivelul primăriilor din întreaga țară, PNL a obținut 15 municipii și Sectorul 6 al Capitalei, PSD 13 municipii și Sectorul 4, iar USR - PLUS patru municipii și Sectoarele 1 și 2 ale Capitalei.
La Primăria Bucureștiului, după numărarea a aproximativ 95% din voturi, pentru funcția de primar general, candidatul Nicușor Dan, susținut de PNL, USR şi PLUS, a obținut, potrivit datelor provizorii, 42,78%, iar Gabriela Firea, de la PSD, a convins 38% dintre bucureștenii care au votat.
În țară, în municipiul Cluj-Napoca, actualul edil Emil Boc de la PNL a câștigat detașat un nou mandat de primar, cu 75% din voturi.
La Târgu Mureș a câștigat candidatul independent Soós Zoltán, susținut de UDMR, care a primit aproape 51% din voturi, în timp ce la Buzău, actualul primar PSD Constantin Toma a obținut 78% din voturi.
În municipiul Constanța, liberalul Vergil Chițac a obținut 29% din voturi și s-a clasat pe primul loc. În schimb, liberalul Nicolae Robu a pierdut Primăria orașului Timișoara în favoarea candidatului USR Dominic Fritz, care a convins 53% dintre votanți.