Cine este Eduard Hellvig, nominalizat la şefia SRI
În prezent, Eduard Hellvig este europarlamentar PNL, iar în trecut a fost deputat în Parlamentul României şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului în Guvernul USL.
Articol de Costi Dumăscu, 20 Februarie 2015, 08:03
Eduard Hellving s-a născut în 1974, la Zalău, şi este absolvent de ştiinţe politice.
Din 2008, este membru al Partidului Naţional Liberal, iar în 2012 a făcut parte din guvernul fostei Uniuni Social Democrate, ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului.
În prezent, este europarlamentar, după ce a fost şi deputat în Parlamentul României.
"Prioritatea Serviciului Român de Informaţii trebuie să fie consolidarea performanţei în cadrul eforturilor interne pentru înţtrirea statului de drept dar şi al unui context tensionat" a scris Eduard Hellvig pe Facebook la puţin timp după ce şeful statului l-a nominalizat pentru funcţia de director al instituţiei.
Susţinere pentru Hellvig
Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, afirmă că social-democraţii vor discuta în grupurile parlamentare propunerea, iar vicepreşedintele PC, Bogdan Ciucă, spune că decizia susţinerii sau nu a lui Eduard Hellvig la votul din parlament de către conservatori se va decide la nivel de partid şi de coaliţie de guvernare.
Din opoziţie, copreşedinteel PNL, Alina Gorghiu, dă asigurări că liberalii îl vor susţine în parlament pe Eduard Hellvig pentru că, spune ea, "acesta are o activitate publică serioasă, corectă şi necontroversată".
Garantul modernizării SRI
Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat aseară pe europarlamentarul Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii; senatorii şi deputaţii vor vota propunerea săptămâna viitoare.
În opinia şefului statului, Eduard Hellvig poate fi garantul modernizării SRI, instituţie care, în ultimele zile, s-a aflat în centrul atenţiei publice.
Consider că în această perioadă este nevoie ca la Serviciul Român de Informaţii să existe o echipă completă pentru a instaura calmul necesar acolo, a spus preşedintele Klaus Iohannis şi şi-a argumentat alegerea.
"Atunci când m-am gândit la o persoană pe care s-o propun pentru funcţia de director la Serviciul Român de Informaţii, am căutat pe cineva care este pregătit pentru o astfel de poziţie, care cunoaşte actorii politici, care are suficiente cunoştinţe despre activitatea în acest spaţiu", a spus Klaus Iohannis.
Funcţia de director SRI a devenit oficial vacantă pe data de 3 februarie când Parlamentul a votat un proiect de hotărâre în acest sens, cu 362 de voturi "pentru'"şi o abţinere.
Mai înainte, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului luase act, în aceeaşi şedinţă, de demisia lui George Maior din funcţia de director al SRI.