Christine Lagarde, şeful general al FMI, în România
Directorul general al FMI, Christine Lagarde şi o misiune comună a FMI şi CE ajung, de luni, în România, pentru discuţii cu oficialii de la Bucureşti.
Articol de Radio România, 14 Iulie 2013, 07:40
UPDATE Directorul Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, începe, luni, o vizită de două zile în România.
Starea economiei va fi tema centrală a discuţiilor cu oficialii de la Bucureşti şi cu reprezentanţii mediului academic.
Printre temele pe care directorului Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, le va aborda în cadrul discuţiilor cu autorităţile din România sunt starea economiei şi provocările cu care ne confruntăm.
"Doamna Lagarde se va întâlni cu autorităţi, politicieni, dar şi reprezentanţi ai sectorului privat, ai societăţii civile şi din mediul academic, pentru a discuta despre perspectivele şi provocările actuale", i-a declarat Olivier Blanchard, economist-şef la FMI, corespondentului RRA la Washington, Ani Sandu.
Marţi, directorul FMI va ţine un discurs în Bucureşti despre România şi Europa de Est.
Potrivit unui comunicat al instituţiei financiare, discursul va fi axat pe identificarea unei noi platforme de creştere pentru regiune.
După vizita directorului FMI în România, o misiune a Fondului va veni miercuri în Bucureşti pentru discuţii privind un nou acord de împrumut. Christine Lagarde va merge miercuri în Lituania, iar apoi va participa la reuniunea ministerială G-20 de la Moscova
Vizita are loc după ce premierul Victor Ponta a anunţat că a trimis instituţiilor internaţionale o scrisoare de intenţie privind încheierea unui acord de tip preventiv, document asumat de guvern, de preşedintele Traian Băsescu, precum şi de BNR.
Misiunea FMI, din nou în România
Miercuri urmează să sosească în ţara noastră şi o nouă misiune a FMI, care împreună cu echipe ale CE şi Băncii Mondiale vor demara negocierile cu autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de finanţare de tip preventiv.
Discuţiile se vor axa pe evoluţiile economice recente şi pe priorităţile pentru continuarea reformelor, în special având în vedere întârzierile înregistrate în îndeplinirea obiectivelor convenite în cadrul ultimului acord încheiat până la urmă cu succes la finalul lunii trecute, însă după obţinerea unor derogări pentru anumite criterii cantitative, informează redactorul RRA, Iulian Olescu.
Reprezentanţii misiunilor internaţionale se vor întâlni şi cu liderii partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor de afaceri, ai băncilor şi ai organizaţiilor societăţii civile.