Christine Lagarde, prima femeie la conducerea FMI
După ce au fost luate în considerare toate informaţiile relevante, Consiliul Director al FMI a ales-o, prin consens, pe doamna Lagarde.
Articol de Roxana Vasile,corespondent RRA la Paris, 29 Iunie 2011, 08:28
Christine Lagarde, actualul ministru francez de finanţe, a fost aleasă în funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional.
Anunţul oficial a fost făcut de purtătorul de cuvânt al FMI.
După ce au fost luate în considerare toate informaţiile relevante, Consiliul Director a ales-o, prin consens, pe doamna Lagarde.
Consiliul Director aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu doamna Lagarde şi ca aceasta să preia efectiv conducerea instituţiei, în calitate de director general.
Contracandidatul doamnei Lagarde, la funcţia de şef al FMI, a fost guvernatorul Băncii Centrale a Mexicului, Agustin Carstens.
Franţa consideră că alegerea lui Christine Lagarde reprezintă o victorie, pentru această ţară. Ea este prima femeie aleasă în această funcţie, de la înfiinţarea instituţiei financiare internaţionale, acum 64 de ani.
Mandatul său va dura cinci ani şi va începe peste o săptămână.
Această funcţie - declara doamna Lagarde - este bazată pe noţiunea de universalitate, pentru că este în slujba tuturor celor 187 de ţări membre.
Felul în care a gestionat, în Franţa, criza economică, ca ministru al economiei, a determinat publicaţia Financial Times să-i decerneze, în 2009, doamnei Christine Lagarde, titlul de "Cel mai bun ministru din zona euro".
A fost, pe rând, avocat, director de întreprindere şi, din 2007, ministru. Fostul economist şef al FMI, Kenneth Rogoff, o complimenta, spunând că, la summiturile internaţionale, este considerată aproape un star. Un atu induscutabil - doamna Lagarde vorbeşte o engleză impecabilă.
Postul de director general al FMI a rămas vacant în luna mai, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn. El a fost arestat, la New York, pentru acuzaţii de viol.
Grecia este preocuparea numărul 1 şi pentru noua şefă a Fondului Monetar Internaţional., Christine Lagarde, numită ieri, şi pe care corespondenta noastră, la Paris, Roxana Vasile, ne-o prezintă, neomiţând latura umană.
Situaţia din Grecia - preocuparea numărul 1 a lui Lagardere
Emoţie, bucurie şi mândrie - sunt sentimentele pe care Christine Lagarde le-a trăit la aflarea veştii că este prima femeie care conduce Fondul Monetar Internaţional.
"Am fost audiată în Consiliul FMI de 24 de administratori. Nu era nicio femeie printre ei. În cursul acelei audieri, care a durat trei ore, mi-am spus că e bine, că lucrurile încep să se schimbe puţin şi că fiecare din noi trebuie să venim cu ce avem diferit, cu calităţile respective, cu un anume fel de a vedea lucrurile", a spus într-o declaraţie pentru postul de televiziune TV5, Christine Lagarde.
Primul lucru pe care doamna Lagarde intenţionează să-l facă este să-i adune pe cei 2.500 de angajaţi ai Fondului pentru a le da încredere, curaj şi energie.
Ea a adus un omagiu fostului director general, Dominique Strauss-Kahn, pe care şi-a exprimat intenţia de a-l întâlni pentru un schimb de ştafetă.
Primul dosar fierbinte de pe masa sa de lucru va fi cel al Greciei.
"Dacă am de transmis un mesaj, acela este către opoziţia politică: să se alăture într-o unitate naţională eforturilor partidului la putere, să-şi depăşească interesele", a susţinut Christine Lagarde.
Pentru noua şefă a Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, Grecia este preocuparea numărul 1.
Citeşte comentariul reprezentantului României la FMI, Mihai Tănăsescu, într-un interviu acordat corespondentului Radio Romania la Washigton, Doina Saiciuc.
http://www.politicaromaneasca.ro/mihai_tanasescu_reprezentantul_romaniei_la_fmi-5101