Chiţoiu: Hidroelectrica, pagube de miliarde în energie
Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu a declarat vineri că potrivit evaluării, Hidroelectrica înregistrează o pagubă de 1,3 miliarde de euro.
Articol de Carmen Gavrilă, 20 Iulie 2012, 13:49
Paguba totală înregistrată de Hidroelectrica, de pe urma contractelor bilaterale încheiate cu anumite firme pentru furnizarea energiei la preţuri preferenţiale, se ridică la 1,3 miliarde de euro, a precizat, vineri, ministrul economiei, Daniel Chiţoiu.
El a precizat că evaluarea a fost facută de administratorul judiciar al companiei, care a purtat negocieri cu toţi beneficiarii unor astfel de contracte în ultima perioadă, pentru aducerea preţurilor la nivelul pieţei concurenţiale.
"Din raportul administratorului special se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii în această săptămână, urmând ca până la sfârşitul lunii să fie denunţate şi aceste contracte. Interesul societăţii este de a vinde energia electrică pe piaţa concurenţială, începând cu 1 august a acestui an. De altfel, societatea a început să vândă pe piaţa concurenţială de săptămâna trecută, ieri (n.r. joi) a şi vândut două pachete la un preţ de 255 de lei pe MW", a declarat Daniel Chiţoiu.
Ministrul economiei a mai spus că speră ca administratorul judiciar şi administratorul special să readucă Societatea Hidroelectrica la starea normală de funcţionare, respectiv la ieşirea din insolvenţă, până cel târziu la începutul trimestrului patru al acestui an", a declarat Daniel Chiţoiu.
Contractele dintre Hidroelectrica şi intermediari ar putea fi denunţate până la finalul lunii iulie
Companiile cu care Hidroelectrica renegociază contractele bilaterale au avut o poziţie refractară faţă de noile condiţii propuse, cu două excepţii, iar în acest context se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii.
Potrivit lui Daniel Chiţoiu, urmează ca până la finalul lunii iulie să fie denunţate şi aceste contracte, a declarat ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Daniel Chiţoiu.
"Şi înainte de insolvenţă dar şi pe perioada insolvenţei s-au purtat negocieri cu beneficiarii de contracte bilaterale. În toată această perioadă, cu două excepţii, toţi au avut o poziţie refractară, nu au achiesat la noile condiţii de negociere, adică preţul de vânzare să fie cel de pe piaţa concurenţială", a explicat Daniel Chiţoiu.
Potrivit ministrului Economiei, beneficiarii contractelor nu au fost de acord nici cu reducerea cantităţilor. Astfel, au fost denunţate trei contracte, cu Europec şi două cu EFT.
"Se preconizează că nu se va ajunge la o înţelegere cu intermediarii, urmând ca până la finalul lunii să fie denunţate şi aceste contracte", a conchis Daniel Chiţoiu.
Hidroelectrica, potrivit ministrului Chiţoiu, vindea energia electrică în cea mai mare parte prin contracte bilaterale încheiate cu 'băieţii deştepţi".