China vrea să se implice în modernizarea sistemului românesc de irigaţii
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că, în discuţiile bilaterale, partea chineză s-a arătat foarte interesată de implicarea în modernizarea sistemului românesc de irigaţii.
Articol de Iulian Olescu, 26 Noiembrie 2013, 14:36
China a anunţat, la forumul de marţi, că doreşte o dublare a volumului comercial cu ţările central şi est-europene, dezvoltarea turismului şi import de produse agricole de calitate.
Perspectivele cooperării româno-chineze în domeniul agriculturii depăşesc exportul pe care l-ar putea face România.
Unul dintre proiectele importante în domeniul agricol care ar putea beneficia de finanţare din partea Republicii Populare Chineze este cel legat de modernizarea sistemului de irigaţii, element esenţial pentru producţia agricolă de la noi, în contextul în care agricultura României este încă puternic dependentă de vreme.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că, în discuţiile bilaterale, partea chineză s-a arătat foarte interesată de implicarea într-un asemenea proiect.
"Posibilitatea construirii unui număr de lacuri de acumulare pe râurile interne, pentru a permite dezvoltarea unui sistem de irigaţie care să nu mai fie energofag, pentru că 80% din costul apei de irigat este reprezentat de consumul de energie electrică. România ar putea să construiască sute de lacuri pe râurile interioare (...). China s-a arătat foarte interesată într-un astfel de proiect şi chiar sunt dispuşi să vină cu fonduri şi care să fie rambursate în produse agroalimentare", a declarat Irimescu.
Irimescu: Trebuie foarte atent negociate contractele de export către China
În cursul zilei de luni s-au semnat acorduri prin care ţara noastră poate exporta din nou carne de porc spre China, secretarul de stat Achim Irimescu precizând că cererea anuală din partea partenerului asiatic se ridică la 3 milioane de porcine, la 3 milioane de ovine şi 500.000 de bovine.
El atrage, însă, atenţia că trebuie foarte atent negociate contractele de export către China, în aşa fel încât să fie profitabile pentru ambele părţi.
"Chinezii sunt foarte buni negociatori şi, de obicei, cumpără la preţuri foarte mici. Ca urmare, nu trebuie să exportăm orice şi oricum, trebuie din start să se negocieze nişte preţuri acoperitoare, pentru că, ulterior, e greu să mai schimbi preţul", precizează secretarul de stat în Ministerul Agriculturii.
Însă, partenerii chinezi vor să se implice în proiectele din domeniul agricol numai în măsura în care pot încheia acorduri cu Ministerul Agriculturii, nu direct cu producătorii, mai spune Achim Irimescu.
"Doresc un parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi noi am studiat deja problema, ca să facem o bază de export către China, în care să ne implicăm şi noi, ca Minister al Agriculturii, numai pe o bază a unui parteneriat public privat s-ar putea face, să găsim un spaţiu pentru construcţia de depozite sau să găsim depozite deja construite, care încă nu sunt folosite", subliniează Irimescu.
Şi, apoi, cu dezvoltarea fermelor de producţie, realizăm numărul de animale, sunt abatorizate, le ducem la depozite respective şi, de acolo, pe vapor, carcase congelate, carne congelată, durează 24 de zile până în China cu vaporul.
Achim Irimescu mai precizează că interesul Chinei pentru produsele agroalimentare româneşti ar putea facilita dezvoltarea producţiei autohtone şi obţinerea de preţuri mai bune pentru carnea exportată.