Cezar Preda: Nu s-a luat nicio decizie în PDL despre votul pentru Leonard Orban
Prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, a declarat că în PDL nu s-a luat o decizie cu privire la votul pe care europarlamentarii partidului îl vor da în cazul candidaturii lui Leonard Orban pentru postul de membru al Curţii de Conturi Europene.
Articol de Alina Dobrinescu, 23 Octombrie 2012, 18:51
Cezar Preda a afirmat, marţi, că poziţionarea privind votul pentru candidatura lui Leonard Orban pentru postul de membru al Curţii de Conturi Europene se va face la nivelul grupului PPE.
"De ce trebuie să luăm o decizie la nivelul PDL? Am spus că nu s-a luat nicio decizie şi nu luăm nicio decizie. Acolo, parlamentarii noştri reprezintă România şi grupul PPE şi împreună decid cum e mai bine, pe procedurile, pe background-ul şi CV-ul celui care trebuie să se prezinte la audit", a afirmat Preda.
Prim-vicepreşedintele PDL a adăugat că în politica românească s-a căpătat obişnuinţa de a nu se ţine cont de background şi expertiza unei persoane propuse să ocupe o funcţie.
"Văd că ne-am obişnuit şi văd că este foarte uşor pentru vârfurile politice româneşti, cum este Antonescu şi Ponta la USL, să nu conteze la nimeni şi la nimic background-ul şi expertiza. (...) Faptul că anumite ţări nu şi-au trimis specialişti consacraţi în asemenea domeniu este altceva şi nu este problema noastră", a susţinut Cezar Preda.
În context, el a acuzat USL de "intoxicare" cu privire la votul negativ pe care l-ar fi dat anterior europarlamentarii PDL în cazul lui Leonard Orban.
"Eu vă spun că asta a fost o intoxicare cum rar am mai văzut în presă. La noi la partid nu a fost o decizie politică din PDL România, din PDL. A fost o decizie a popularilor europeni şi a grupului popularilor europeni care au votat. Votul a fost secret. Nu am vrea să ni se pună în cârcă, cum face domnul Ponta, toate nenorocirile României aşa cum le vede domnul Ponta", a mai declarat prim-vicepreşedintele PDL.
Parlamentul European urmează să se pronunţe marţi în plen, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, asupra numirii ministrului român pentru afaceri europene, Leonard Orban, drept membru al Curţii de Conturi Europene.
Votul de marţi seară are loc în contextul în care Comisia pentru control bugetar (CONT) a acordat la 26 septembrie un aviz negativ pentru numirea fostului comisar european, cu un vot de 14 la 12.
Mai mulţi lideri ai Uniunii Social Liberale au acuzat atunci o mobilizare politică a eurodeputaţilor Partidului Democrat Liberal, care ar fi votat în locul colegilor din Partidul Popularilor Europeni absenţi de la şedinţa comisiei CONT.
Victor Ponta: PDL face presiuni la grupul popular să voteze şi în plen împotriva domnului Orban
Premierul Victor Ponta i-a acuzat marţi pe europarlamentarii democrat-liberali că exercită presiuni ca Leonard Orban să fie respins în plenul Parlamentului European.
"Nu pot să găsesc o situaţie mai rău de râs şi să facem mai mult rău României decât din prostie şi din răutate. Cei de la PDL înţeleg că fac presiuni la grupul popular să voteze şi în plen împotriva domnului Orban. Asta înseamnă nu doar o pedeapsă pentru un tehnocrat - domnul Orban nu este nici social-democrat, nici liberal, nici PDL-ist -, dar înseamnă că România nu va mai avea de la 1 ianuarie niciun reprezentant la Curtea de Audit. Acest gen de război prostesc, pe care PDL îl duce la Bruxelles, face rău României", a acuzat Victor Ponta.
Totodată, el le-a sugerat democrat-liberalilor să facă lobby pentru aderarea României la spaţiul Schengen.
"Eu m-am asigurat şi niciun prim-ministru social-democrat sau socialist nu se va opune intrării României în Schengen. Deocamdată există o poziţie din partea Germaniei şi mi-aş fi dorit - nu ştiu dacă a avut timp preşedintele Băsescu să vorbească la Bucureşti cu doamna cancelar Merkel ca să o convingă că Germania este bine să nu se opună acestui demers. Mă aştept ca PDL - care iată că are relaţii excepţionale cu Partidul Popular - să-i convingă pe membrii acestuia, pe şefii de guvern să nu se opună intrării României în Schengen", a afirmat premierul.
În context, el precizat că 2013 este an electoral în Germania şi constituie o perioadă nefavorabilă obţinerii unui acord privind aderarea României, ţinând cont de faptul în astfel de cazuri discursurile naţionaliste se înteţesc.