Cetățenii români care se află în țară nu vor putea vota cu pașaportul simplu sau turistic
Cetățenii români care se află în țară vor putea să folosească la vot pașapoartele diplomatice, pe cele de serviciu sau cărțile de identitate, a anunțat președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Articol de Luminiţa Voinea, 29 Mai 2024, 09:27
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că la scrutinul din 9 iunie s-au înscris peste 200.000 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare.
În cadrul unei conferințe de presă, el a menționat că cel mai în vârstă candidat are 100 de ani.
"Vreau să vă spun că cel mai tânăr candidat pentru alegerile locale și europarlamentare are puțin peste 23 de ani, iar cel mai în vârstă, seniorul candidaților are 100 de ani. Avem, de asemenea, doi candidați la alegerile locale de 95 de ani, doi candidați la alegerile locale de 94 de ani", a susținut Toni Greblă.
Peste 18.900.000 de alegători se pot prezenta la alegerile din 9 iunie la peste 19.800 de secții de votare din țară și din străinătate, transmite redactorul RRA, Andrei Șerban.
Cum vor vota cetățenii români la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie
Cetățenii români care se află în țară nu vor putea vota cu pașaportul simplu sau cel turistic la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie.
Ei vor putea să folosească însă pașapoartele diplomatice, pe cele de serviciu sau cărțile de identitate, a anunțat astăzi președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă.
Cu pașaportul simplu nu pot vota, deoarece pașaportul simplu, în același timp, se află la cetățean ca și cartea de identitate și atunci el trebuie să aleagă și este cel mai simplu ca în țară să voteze cu cartea de identitate sau un document echivalent, fără pașaportul simplu, "pașaportul turistic", cum îi ziceți dumneavoastră. Pot să voteze în țară cu pașaportul diplomatic sau de serviciu. Nu s-a schimbat nimic, vreau să spun, în ceea ce privește documentele de identitate pe care cetățenii români, fie în țară, fie în străinătate, trebuie să le aibă pentru a putea vota, a spus Toni Greblă.
El a mai precizat că elevii de la liceele militare care au împlinit 18 ani vor putea să voteze și cu carnetul de serviciu.
Date privind alegerile locale şi parlamentare din 9 iunie
Aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru alegerile locale şi europarlamentare din 9 iunie, care sunt deja distribuite în teritoriu.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, a prezentat o serie de reguli care stau la baza scrutinului.
La scrutinul din 9 iunie votarea începe la 7:00 dimineaţa şi se încheie la ora 22:00, transmite Mihaela Dragomir.
În mod excepţional, preşedinţii secţiilor de vot pot decide prelungirea acestui proces până la ora 23:59, spune preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă.
La nivel naţional, vor fi aproape 19.000 de secţii de votare, iar în străinătate, 915, un număr dublu faţă de cel de la alegerile precedente.
Cei care au nevoie de urna mobilă pot face o solicitare în acest sens, iar cetăţenii care nu pot să-şi exercite dreptul de vot din cauza unei afecţiuni vizibile pot fi însoţiţi în cabina de vot de o persoană la alegerea lor, fiind interzis ca aceştia să fie însoţiţi de membrii biroului secţiei de votare sau de candidaţi.
Biroul Electoral Central a decis de marți, 28 mai, ca datele despre prezența la vot să fie prezentate în timp real online în ziua alegerilor pentru fiecare scrutin în parte.
De aemenea, după închiderea urnelor, datele din procesele verbale încheiate în secțiile de vot vor fi publicate pe site-ul BEC.