Cetăţenii moldoveni sunt chemaţi la referendum
Potrivit unui sondaj de opinie, 97% dintre moldovenii are au declarat că vor veni la referendum vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct şi nu să fie ales de Parlament, cum este în prezent.
Articol de Lina Grâu, 05 Septembrie 2010, 11:32
În Republica Moldova, alegătorii sunt chemaţi , duminică, să decidă prin referendum, dacă sunt de acord cu alegerea directă, de către cetăţeni, nu de către Parlament, a preşedintelui ţării.
Partidul Comuniştilor cheamă la boicotarea referendumului şi mizează pe faptul că prezenţa la votare va fi mai mică de o treime, necesară validării scrutinului.
Miză falsă, arată recentele sondaje, care stimează la peste 50% prezenţa la vot.
În acelaşi timp, 97% dintre cei care au declarat că vor veni la referendum vor să-şi aleagă preşedintele prin vot direct.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că, în linii mari, Republica Moldova este pregătită de referendum.
Sunt deschise 2035 de secţii de votare în ţară şi 78 de secţii peste hotare pentru cei peste două milioane şase sute de mii de alegători înscrişi pe listele de bază.
Secţiile de votare s-au deschis la ora 7:00 dimineaţa şi vor funcţiona până la ora 21:00, iar la ora 23:00 vor fi afişate online primele rezultate ale votării.
Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti informează că pentru referendumul constituţional de duminică, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău le-a asigurat cetăţenilor moldoveni şi celor care trăiesc în străinătate posibilitatea de a-şi exercita dreptul de vot şi pe teritoriul României.
Potrivit unui comunicat primit la redacţie, este vorba de sediile Ambasadei Republicii Moldova şi de cel al Secţiei Consulare din Bucureşti, precum şi de câte o secţie de votare la Iaşi, Timişoara, Cluj şi Galaţi.
Se poate vota exclusiv pe baza paşaportului pentru intrare - ieşire din ţară, de culoare albastră, precum şi pe baza livretului de marinar, chiar dacă documentele respective au termenul de valabilitate expirat.
Pentru detalii, cei interesaţi pot suna la numerele de telefon 230.04.74 şi 140.98.27.
Votul în România, fără incidente
Până la ora 13,00, şi-au exprimat opţiunile la aceste două secţii aproximativ 300 de persoane.
La Galaţi votaseră, până acum două ore, peste 30 de cetăţeni moldoveni la secţia amenajată la sediul central al Universităţii Dunărea de Jos, iar la Timişoara aproape 60.
Până acum, nu au fost semnalate incidente şi nici nu au fost depuse contestaţii.
O altă secţie de votare este deschisă la Iaşi, iar la Cluj s-au prezentat la urne, până acum, 70 de persoane.
Vicepreşedintele Grupului de Iniţiativă Basarabeană Cluj, Daniela Cervinschi, punctează importanţa referendumului din Republica Moldova.
"Importanţa votului pentru noi este mare, pentru că este primul referendum constituţional din Republica Moldova şi marchează un fel de schimbare de regim, din republică parlamentară se vrea a fi o republică semiprezidenţială, prin care preşedintele să fie votat direct de către popor. Înainte nu prea aveai cum să te implici direct în schimbarea puterii, pentru că parlamentul alegea preşedintele. Acum este altfel şi simt cum tinerii au parcă mai mult optimism şi parcă au mai multă iniţiativă", a spus Daniela Cervenschi.
Prezenţă redusă la referendum
Doar aproximativ 1% dintre cele 2,6 milioane de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat la urne duminică, până la ora 10.00, la primul referendum constituţional din istoria ţării.
Potrivit Comisiei Electorale Centrale, cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în raioanele Ştefan Vodă-3,53%, Nisiporeni-3,43%, Călăraşi-3,23% şi Cimişlia-2,94%.
O prezenţă redusă s-a înregisatrat în Găgăuzia-0,17%, Ungheni-0,74% şi Făleşti-0,94%.
În municipiul Chişinău prezenţa la vot a fost de aproximativ 1%.