Cetăţenii moldoveni îşi votează duminică parlamentarii
Duminică, 28 noiembrie, Republica Moldova se pregăteşte să-şi demneze noii aleşi în parlamentul de la Chişinău.
Articol de Petruţa Obrejan, 27 Noiembrie 2010, 19:05
Cetăţenii moldoveni care se află duminică în România, au la dispoziţie, pentru a-şi alege reprezentanţii în Parlamentul de la Chişinjău, opt secţii de votare.
Două dintre acestea vor fi în Bucureşti: una la sediul ambasadei şi alta la secţia consulară a misiunii diplomatice a Republicii Moldova.
Celelalte secţii vor fi organizate la Iaşi, Timişoara, Cluj, Galaţi, Constanţa şi Braşov.
Peste 2000 ce cetăţeni moldoveni cu domiciliul temporar sau permanent în Brasov sunt aşteptaţi duminică la secţia de votare amenajată în cantina studenţească din complexul memorandului din Braşov pentru a vota membrii viitorului parlament de la Chişinău.
Preşedintele Biroului Electoral constituit la Brasov, Alexandru Precup, a declarat corespondentului Radio România la Braşov, că Biroul este format din 11 membri, reprezentanţi ai partidelor parlamentare din Republica Moldova, dar şi reprezentanţi ai diasporei din Brasov.
Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a recomandat cetăţenilor moldoveni care se află temporar sau sunt stabiliţi permanent în România să vină pe data de 28 la următoarele secţii de votare:
"... în Bucureşti avem două secii de votare - e vorba de sediul misiunii şi la secţia consulară; la Iaşi, în sediul Consulatului General; la Galaţi, în sediul Universităţii Dunărea de Jos; la Timişoara, la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu; la Braşov, cantina studenţească din strada Memorandumului nr 39; de asemenea, la Cluj, la Casa de Cultură a Studenţilor din Piaţa Lucian Blaga şi cea de-a 8-a secţie de votare este la Constanţa, la cantina studenţească din incinta Universităţii Ovidius", a spus Reniţă la Radio România.
Au fost tiparite peste 2000 de buletine de vot, deşi, dupa cum a declarat Alexandru Precup, "este greu de estimat numărul celor care se vor prezenta la vot în secţia amenajată la Braşov".
Vot cu paşapoartele expirate
Iurie Reniţă, a amintit cetăţenilor moldoveni stabiliţi în România că pot vota pe baza paşapoartelor pentru străinătate de culoare albastră, chiar dacă acestea au expirat.
"E vorba de paşapoartele pentru străinătate. Pe paşapoartele de culoare albastră, ca să fie mult mai clar, recent, urmare a multiplelor solicitări, inclusiv din România, am insistat ca să fie adoptată o decizie de către Comisia Electorală Centrală vizavi de posibilitatea de a vota cu paşapoartele valabilitatea cărora a expirat. Deci doresc să aduc la cunoştinţă tuturor cetăţenilor Republicii Moldova stabiliţi în România că pot vota în baza paşaportului expirat ", a mai spus Iurie Reniţă.
Cei care merg să voteze la aceste secţii trebuie să ştie că o pot face doar dacă au la ei paşaportul pentru străinătate (cel albastru) sau livretul de marinar.
Un lucru foarte important este că se va putea vota chiar dacă aceste documente au termenul de valabilitate expirat.
Adresele secţiilor de vorate de pe teritoriul României pot fi consultate pe pagina de internet a Ambasadei Republicii Moldova.
Comisia Electorală Centrală a anunţat că, duminică dimineaţă, în Republica Moldova vor fi deschise 2037 de secţii de votare.
Pe listele electorale sunt înscrişi peste 2.650.000 de alegători.
Comisia a adus la cunoştinţa ambasadorilor străini acreditaţi în Republica Moldova datele tehnice şi condiţiile în care va avea loc scrutinul.
Cetăţenii moldoveni aflaţi în străinătate, numărul cărora, de altfel, este unul important - între 600 şi 800 de mii, vor putea vota la cele 75 de secţii de votare deschise în afara ţării. Cele mai multe secţii, 16 la număr, vor fi deschise în Italia.
Peste 2000 de cetăţeni moldoveni, aşteptaţi la vot la Braşov
Opt secţii vor fi deschise în România, unde cetăţenii moldoveni vor putea vota pe lângă misiunile diplomatice ale Republicii Moldova din Bucureşti şi la Iaşi, Galaţi, Timişoara, Cluj, Constanţa şi Braşov.
Tot opt secţii vor fi deschise şi în Statele Unite ale Americii.
20 de partide şi 19 candidaţi independenţi.
În acest an, numărul de concurenţi electorali este neobişnuit de mare: 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi.
În consecinţă, şi buletinul de vot va avea o lungime impresionantă, de aproape un metru.
Preşedintele Comisiei electorale Centrale, Eugen Ştirbu a anunţat că, la acest scrutin, pentru prima dată va fi testată o modalitate de votare pentru nevăzători, proiect desfăşurat cu susţinerea unei fundaţii austriece şi a Centrului Regional pentru Democraţie din Timişoara.
“Votarea persoanelor respective va avea loc prin utilizarea plicurilor-trafalet, special pregătite. Deci, noi am aprobat şi o instrucţiune specială pentru funcţionarea electorală din această secţie de votare” a declarat preşedintele CEC, Eugen Ştirbu.
Secţiile de votare se vor deschide, duminică, la ora şapte dimineaţa şi vor funcţiona până la ora 21:00.
La ora 23.00 vor fi afişate online primele rezultate ale votării.