Cetăţenii din R. Moldova nu mai au încredere în instituţiile statului
Încrederea cetăţenilor din Republica Moldova în instituţiile statului a scăzut semnificativ, ceea ce sporeşte riscul revenirii unui regim autoritar la putere, arată un studiu lansat, vineri, la Chişinău, de o organizaţie non-guvernamentală.
Articol de Mircea Dascaliuc, 03 August 2013, 17:13
Studiul mai relevă că majoritatea populaţiei nu are încredere în politicile guvernamentale şi este afectată de nivelul scăzut de dezvoltare a ţării.
Corespondentul Radio România la Chişinău, relevă faptul că participanţii la sondaj au declarat că printre principalele nemulţumiri se numără lipsa accesului la apă caldă şi energie electrică.
Peste jumătate din participanţii la sondaj au declarat că nu au acces la apă caldă şi la energie termică, iar aproape jumătate nu au sistem de canalizare şi de furnizare a gazului metan. Aproape jumătate din respondenţi au declarat că sunt gata să plece peste hotare, unii chiar definitiv, arată sondajul.
Expertul Adrian Lupuşor a prezentat trei constrângeri identificate în frânarea dezvoltării Republicii Moldova.
"Un cadru de afaceri neprietenos, o a doua constrângere este personalul uman şi aici mă refer la un nou sistem al educaţiei ineficient şi a treia constrângere este o prezenţă exagerată a statului în economie", consideră Lupuşor.
Studiul concluzionează că sunt necesare eforturi sporite pentru asigurarea funcţionalităţii instituţiilor de stat, pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice, pentru eradicarea corupţiei şi ameliorarea climatului de afaceri, iar cea mai mare oportunitate pentru Republica Moldova este considerată integrarea în Uniunea Europeană.