Cererea de reexaminare a Codului Silvic, respinsă în Comisii
Deputaţii din Comisia pentru Agricultură şi Silvicultură, din cea pentru Mediu şi din Comisia Juridică au respins, azi, cererea de reexaminare a noului Cod Silvic.
Articol de Iulia Gherman, 12 Mai 2015, 15:14
Preşedintele Klaus Iohannis susţinea în cererea de reexaminare, că Legea Codului Silvic limitează activitatea operatorilor economici, creează premisa unui tratament juridic discriminatoriu şi are dispoziţii care ar putea accelera tăierea pădurilor din fondul forestier.
Klaus Iohannis mai preciza totodată că introducerea pragului maxim de 30% la achiziţie sau procesarea lemnului din fondul forestier naţional şi dreptul de preemţiune acordat producătorilor din industria mobilei la cumpărarea de masă lemnoasă afectează principiile libertăţii economice şi contractuale.
Deputaţii PSD şi UDMR au votat pentru un raport de respingere în totalitate, în timp ce liberalii şi-ar fi dorit modificări privind întocmirea amenajamentelor silvice.
Cererea preşedintelui a fost respinsă, fără dezbateri pe fond, cu 21 de voturi pentru din partea PNL şi 35 împotrivă, din partea deputaţilor puterii şi UDMR.
PNL nu va vota Codul Silvic dacă nu se elimina articolul 20
Liberalii s-au declarat nemulţumiţi că modificările cerute de şeful statului nu au fost discutate punct cu punct.
Fostul ministru al apelor şi pădurilor, Lucia Varga, a precizat că PNL nu va vota Codul Silvic în plenul Camerei Deputaţilor dacă nu se elimină articolul 20 din lege, care permite exploatarea pădurilor de până la 10 hectare, fără amenajamente silvice.
"Amenajamentul nu se referă numai la tăieri, se referă la plantările pe care trebuie să le faci, se referă la lucrările de îngrijire, ne îndrumă cum să administrăm pădurea pe o perioadă de zece ani", a spus Lucia Varga.
Articolul privind pragul maxim de achiziție a masei lemnoase "respectă recomandările UE"
Referitor la introducerea unui prag maxim de 30% la achiziţia sau procesarea de masă lemnoasă, ministrul delegat pentru păduri, Gabriela Gavrilescu, a explicat că aceasta este în concordanţă cu legislaţia românească şi cu recomandările europene.
Și fostul ministru al apelor şi pădurilor, deputatul PSD, Doina Pană, a subliniat că prevederea menţionată în Codul Silvic respectă Constituţia şi recomandările UE.
"Avem un articol special despre ce trebuie să apere statul român şi, printre altele, spune de resursele naturale şi o politică naţională în acest sens. În strategia UE până în 2035 asta se prevede, exploatarea şi prelucrarea locală a pădurii", a mai spus Doina Pană.
România așteaptă opinia Bruxelles-ului
De precizat că tot azi, Consiliul Concurenţei a solicitat o opinie a Comisiei de la Bruxelles pentru ca România să nu rişte sancţiuni pentru încălcarea liberei circulaţii a mărfurilor.
Cel mai probabil votul final, decizional, al deputaţilor ar urma să se dea miercuri, în plen, transmite redactorul Iulia Gherman.