Ceremonii organizate de Ziua Unirii Principatelor Române
Este Ziua Unirii Principatelor Române, în care sărbătorim 159 de ani de la primul pas făcut pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Ianuarie 2018, 09:22
În aproape toate marile oraşe sunt organizate ceremonii militare, depuneri de coroane de flori şi tradiţionala Horă a Unirii. În Bucureşti, cele mai multe evenimente aniversare au loc pe Dealul Patriarhiei, locul unde în 1859 a fos ales domnitor Alexandru Ioan Cuza, la fel ca în Moldova.
Corespondență Petruța Dinu (reporter RRA):
În acest moment (ora 10.00), în Catedrala Patriarhală are loc o slujbă religioasă pentru pomenirea făuritorilor Micii Uniri, iar în minutele următoare va începe o ceremonie de depunere de coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din partea mai multor instituţii, Preşedinţie şi Guvernul României.
Un omagiu, aşadar, adus memoriei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aici, în locul în care în urmă cu aproape 160 de ani făurea Unirea Principatelor Române.
Ziua renaşterii naţionale, un moment deosebit, înfăptuit la Bucureşti de Adunarea Electivă a Munteniei, care a ales domnitor al Ţării Româneşti pe Alexandru Ioan Cuza, într-o clădire a Bisericii Ortodoxe Române de pe Dealul Mitropoliei, pe locul căreia se află astăzi Palatul Patriarhiei.
Ceremonia depunerii de coroane va fi urmată de alocuţiuni în cadrul sesiunii de comunicări ştiinţifice intitulată "Unirea Principatelor Române, temelie a Marii Uniri de la 1918", organizată de Academia Română.
Vor susţine alocuţiuni Patriarhul Daniel, preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Academiei Române, Cristian Hera, dar şi academicianul Dan Berindei.
Un moment inedit de sărbătoare a avut loc cu puţin timp în urmă şi la Aeroportul Henri Coandă, de unde transmite în direct reprterul RRA Florentina Varga:
În urmă cu câteva momente, ansamblul "Ciocârlia" a terminat un mic spectacol folcloric dedicat zilei Micii Uniri.
La terminalul "Plecări" din Aeroportul Otopeni, pasagerii prezenţi au asistat la spectacol, au încins o horă şi s-au bucurat de acest eveniment.
Ministerul Afacerilor Interne a pus la dispoziţia celor prezenţi, aşa cum spuneam, un flash mob, adică, un panou cu harta României, unde pasagerii au putut face o fotografie şi au plecat de aici cu o amintire plăcută.
Mesajul unităţii românilor este dus din Capitală la Iaşi de un tren, denumit simbolic Trenul Unirii, remorcat de o locomotivă tricoloră.
La Iaşi se va afla şi Custodele Coroanei Române, Margareta, fiica cea mare a Regelui Mihai, care va lua parte la sărbătoarea publică din Piaţa Unirii.
Mai participă parlamentari, autorităţi locale şi invitaţi din Republica Moldova.
Momente aniversare de Ziua Unirii Principatelor au loc şi la Focşani, Alba Iulia, Sebeş, Timişoara, Arad, Galaţi, Buzău sau la Constanţa.