Ceremonii în memoria militarilor ucişi în decembrie '89 la Otopeni
Manifestările consacrate împlinirii a 26 de ani de la Revoluţia din 1989 continuă astăzi cu ceremonialuri militare şi religioase în memoria militarilor care au căzut la datorie pentru apărarea Aeroportului Otopeni.
Articol de Radio România, 23 Decembrie 2015, 08:49
UPDATE ora 11.00 La această oră are loc o ceremonie religioasă oficiată de un sobor de preoţi militari, apoi vor fi depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Jandarmi pentru comemorarea militarilor care şi-au pierdut viaţa în revoluţia din 1989.
La ceremonial sunt prezenţi reprezentanţi ai Jandarmeriei, ai Ministerului Afacerilor Interne, ai asociaţiilor de revoluţionari şi veterani de război şi membri ai familiilor eroilor martiri, care şi-au pierdut viaţa în ziua de 23 decembrie 1989.
În acea zi, 37 de tineri ai Şcolii de Subofiţeri de la Câmpina au murit împuşcaţi de dispozitivele de apărare ale Aeroportrului Otopeni. Ceremonialul se va încheia cu defilarea Gărzii de Onoare din cadrul Unităţii Speciale de Gardă şi Protecţie Instituţională Jandarmi Bucureşti.
La 23 decembrie 1989 s-a petrecut unul dintre cele mai sângeroase evenimente ale Revoluţiei.
40 de militari, majoritatea soldaţi în termen, şi opt civili şi-au pierdut viaţa în împrejurări rămase neclare până astăzi.
Ei au fost împuşcaţi de trupele care păzeau aerogara, deşi fuseseră chemaţi de la o unitate a Securităţii din Câmpina să întărească apărarea dispozitivului.
Tragedia de la Otopeni a intrat în atenţia anchetatorilor încă din anul 1990, dar dosarul a avut un traseu juridic anevoios.
În cele din urmă au fost condamnaţi la închisoare comandanţii care se aflau atunci pe teren, iar atât ei cât şi instituţiile la care lucrau - aeroportul Otopeni, Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul de Interne - au fost obligaţi să plătească despăgubiri familiilor celor care au murit.