Ceremonie aniversară la 10 ani de la aderarea României la NATO
Ceremonia de la Palatul Cotroceni i-a adus alături pe preşedintele României, Traian Băsescu şi pe foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 21 Noiembrie 2012, 13:58
Preşedintele României, Traian Băsescu, a afirmat că invitaţia adresată României acum 10 ani de a adera la NATO a avut şi semnificaţia unui gest de reparaţie morală din punct de vedere istoric şi a extins totodată spaţiul de stabilitate, securitate şi libertate de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu la ceremonia aniversară, organziată la Palatul Cotroceni, la care au participat şi foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Ion Iliescu.
Şi ambsadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a fost prezent la reuniune şi a remarcat calităţile de care au dat dovadă militarii în misiunile lor comune cu colegii americani, întreprinse de-a lungul anilor, în teatrele de operaţiuni.
"NATO nu este doar o alianţă militară, ci şi o alianţă politică. Pregătindu-ne partenerii să lucreze împreună, NATO vrea să fie convins că instituţiile democratice sunt dezvoltate, că sistemul de guvernare este bine dezvoltat şi la fel şi controlul asupra armatei. În multe feluri, NATO consolidează procesul de integrare sub toate aspectele a statelor din piaţa liberă euro-atlantică, iar România continuă să joace un rol valid în acest proces", a spus Gitenstein.
România, un membru NATO respectabil, "dar preţul a fost greu"
Fostul preşedinte Emil Constantinescu a declarat la ceremonia prilejuită de împlinirea a zece ani de la invitarea ţării noastre de a deveni membru NATO, că România s-a comportat ''ca un stat membru NATO respectabil'', însă preţul plătit de societate pentru atingerea acestui obiect de politică externă a fost ''unul foarte greu''.
''România s-a comportat ca un stat membru al NATO respectabil. A existat, însă, un preţ extrem de dificil pe care poporul român l-a plătit pentru reformele asociate acestui proces. Preţul a fost foarte greu - inflaţie fără precedent, şomaj, mărirea preţurilor, o viaţă dificilă, dar societatea a fost solidară în jurul acestui proiect", a spus Constantinescu.
Acesta a precizat că, în mandatul său de preşedinte al României, au fost puse ''pietre de hotar pe drumul integrării României în NATO''.
Curcubeul care a rămas în memorie
Fostul preşedinte al României Ion Iliescu a declarat miercuri, în timpul ceremoniei organizate la Palatul Cotroceni cu prilejul împlinirii a zece ani de la invitarea ţării noastre de a deveni membru NATO, că România s-a bucurat de înţelegere şi sprijin în atingerea obiectivelor sale europene şi a celor care au privit aderarea la Alianţa Nord-Atlantică.
"'Două obiective strategice de politică externă au preocupat întreaga noastră politică şi au unit toate forţele politice: integrarea în UE şi cea în NATO. Ne-am bucurat de înţelegere, de sprijin în relaţiile noastre cu structurile NATO şi cu SUA şi cu preşedinţii care s-au succedat", a spus Iliescu, care a reamintit momentul în care preşedintele SUA, George Bush, a venit la Bucureşti, iar pe cer a apărut un curcubeu.
"A fost o zi ploioasă în timpul mitingului nostru de consemnare a acelui moment şi a apărut curcubeul. Când m-am dus în vizită la Casa Albă era fotografia cu curcubeul de la Bucureşti. Aşa a şi rămas în memorie - curcubeul de la Bucureşti care a marcat intrarea noastră în NATO", a spus fostul şef al statului.