Centralizarea achiziţiilor publice, făcută printr-o nouă structură a Ministerului Finanțelor
Înfiinţarea noii structuri privind achizițiile publice urmează să fie aprobată săptămâna aceasta de guvern.
Articol de Andrei Şerban, 29 Mai 2018, 07:57
Centralizarea achiziţiilor publice va fi făcută printr-o nouă structură la nivelul Ministerului de Finanţe.
Înfiinţarea acestei structuri urmează să fie aprobată săptămâna aceasta de guvern, care va completa, astfel, legislaţia în domeniul achiziţiilor publice, pentru a o face mai simplă şi mai accesibilă investitorilor.
Comisia Europeană are un sistem propriu de achiziţie directă, iar ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici, a precizat că executivul va transpune acest sistem în textul hotărârii de guvern pe care intenţionează să o adopte în această săptămână.
Actul normativ va conţine normele metodologice de aplicare a ordonanţei de urgenţă adoptată săptămâna trecută. În principal, se urmăreşte simplificarea procedurilor de achiziţii publice.
De exemplu, de la 15 etape, procedura de achiziţii publice se va reduce la 4.
Tot în această săptămână, executiv vrea să mai adopte o altă ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice.
Noul act normativ va înfiinţa în cadrul Ministerului de Finanţe o structură care va centraliza cererea şi va derula procedurile achiziţiilor publice pentru toată administraţia centrală din România.
Eugen Teodorovici şi-a exprimat speranţa că această structură se va implica şi într-un proiect de infrastructură, pentru a demonstra că o legislaţie clară poate duce la realizarea unui proiect amplu, într-o perioadă scurtă de timp.
Reamintesc că săptămâna trecută, executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă în domeniul achiziţiilor publice cu scopul de a stimula investiţiile.