Celula de criză studiază autencitatea filmului cu românul răpit în Burkina Faso
Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din localitatea Tambao, situată în nordul statului Burkina Faso, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit pe 4 aprilie de cinci persoane înarmate.
Articol de Mira Gomboş, 30 August 2015, 18:41
Celula de criză constituită la nivelul Ministerului de Externe studiază, în regim de urgenţă, autenticitatea materialului video în care apare cetăţeanul român, Iulian Gherguţ, răpit în urmă cu cinci luni în Burkina Faso de membri ai unei grupării jihadiste.
Ei au difuzat ieri, primele imagini cu acesta de când a fost răpit, iar autorităţile române confirmă că persoana care apare în film este Iulian Gherguţ.
Iulian Gherguţ, responsabil cu securitatea minei de mangan din localitatea Tambao, situată în nordul statului Burkina Faso, în apropierea frontierelor cu Mali şi Niger, a fost răpit pe 4 aprilie de cinci persoane înarmate, care au atacat un convoi aflat în misiune de patrulare.
Un jandarm şi un sofer au fost răniţi în atacul comis în apropierea minei exploatate de Pan African Minerals, o filială a Timiş Corporation, compania omului de afaceri român Frank Timiş.
Răpirea cetăţeanului român a fost revendicată de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, care într-o înregistrare audio difuzată la jumătatea lunii mai a îndemnat guvernul român să acorde atenţie serioasă negocierilor pe tema eliberarii ostaticului.
Un apel la autorităţile de la Bucureşti pentru a-l salva, rostit în franceză, face şi Iulian Gherguţ, în filmul în care apare înconjurat de trei bărbaţi înarmaţi.
"Mă numesc Iulian Gherguţ, sunt din România. Îl rog pe directorul companiei mele, dar rog şi Guvernul Burkinei Faso şi Guvernul României să facă tot posibilul pentru a mă elibera", spune Gherguț în înregistrare.
În cazul în care autenticitatea materialului video în care apare Iulian Gherguţ se confirmă, celula de criză interinstituţională precizează că lansarea unui astfel de mesaj în spaţiul public se înscrie în tiparul obişnuit al situaţiilor de acest gen, iar Ministerul de Externe recomandă "tratarea cu precauţie a elementelor legate de acest caz.