Cei care vor amânarea integrării României în Schengen " trebuie să indice şi o nouă dată"
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că raportul de ţară privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare pe Justiţie a notat pozitiv politicile României.
Articol de Luminiţa Apostolescu, 12 Ianuarie 2011, 16:08
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu,susţine că, dacă se ajunge la o amânare a aderării la Schengen, cei care au provocat-o ar trebui să indice la nivel politic şi opţiunea lor privind o nouă dată.
În ceea ce priveşte monitorizarea pe Justiţie, Cătălin Predoiu a arătat că fiecare raport de ţară privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare a notat pozitiv politicile României în combaterea corupţiei.
"Dacă vorbim de vulnerabilităţi pe MCV în acest moment, ies în evidenţă trenarea soluţionării dosarelor de mare corupţie pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, votul Parlamentului pe cererile înaintate de procurori, mai nou, maniera de desfăşurare a alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii. Pe toate aceste subiecte, aflate în responsabilitatea ÎCCJ, Parlament, CSM, au fost formulate poziţii clare ale Ministerului Justiţiei , în scopul deblocării lor", a afirmat Predoiu, într-un interviu acordat Agerpres.
Cooperarea României cu vecinătatea estică a UE, un câştig pe termen lung
Cooperarea României cu vecinătatea estică a Uniunii Europene este un câştig pe termen lung pentru toate statele europene, a declarat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.
"România promovează cu eforturi proprii considerabile valori şi standarde europene la graniţa de est a Uniunii. Spre exemplu, Ministerul Justiţiei are un program de cooperare şi acţiune comună cu ministerul omolog din Republica Moldova, pentru sprijinirea independenţei Justiţiei, formarea profesională, îmbunătăţirea cadrului legislativ. Sprijinim concret un stat pentru a deveni mai consolidat pe valori europene. Cât priveşte cetăţenia, statisticile Eurostat indică limpede că avem o politică rezonabilă, în limitele practicii europene. Cooperarea României cu vecinătatea estică a Uniunii Europene este un câştig pe termen lung pentru toate statele europene", a susţinut Predoiu.
Ministrul a completat că România a realizat măsurile tehnice necesare pentru aderarea la spaţiul Schengen, proba fiind rapoartele de evaluare tehnică, toate pozitive.
"Formal, neîntrunirea consensului în Consiliul JAI din februarie 2011 sau neincluderea problemei pe ordinea de zi ar conduce implicit la depăşirea termenului martie 2011 pentru aderare", a explicat Cătălin Predoiu.
Despre scrisoarea miniştrilor de Interne din Franţa şi Germani, Predoiu a spus că este marcată de ambiguităţi şi inexactităţi.
"Politic, scrisoarea exprimă o abordare pe care, după cum ştiţi, România o consideră inacceptabilă. (...) Este greu de acceptat a priori o poziţie de 'disculpare', câtă vreme am realizat ceea ce era de realizat tehnic şi suntem în litera şi spiritul tratatelor. Cred că, dimpotrivă, cei care ne pun în cauză poziţia ar trebui să explice mai bine considerentele politice care i-au împins spre o astfel de abordare. Şi aici, observ probleme. Pe de o parte, tăcere, pe de alta, explicaţii care conduc spre subiecte străine Schengen. E ca şi cum ai spune 'e adevărat că eşti bun la matematică, dar la geografie ai o problemă. Or, examenul este la matematică", a adăugat ministrul Justiţiei în interviul acordat Agerpres.
Cătălin Predoiu a menţionat că observă că în spaţiul public se discută atât de probleme de securizare a graniţei Bulgaria-Turcia, cât şi a graniţei Grecia-Turcia.