Cei 32 de europarlamentari români şi-au primit mandatul
Biroul Electoral Central a înmânat joi celor 32 de europarlamentari certificatele doveditoare ale alegerii lor la scrutinul din 25 mai.
Articol de Simona Mihăescu, 29 Mai 2014, 18:03
Cei 32 de aleşi care vor reprezenta România în Parlamentul European au primit, joi după-amiază, de la Biroul Electoral Central, certificatele care atestă că au fost desemnaţi să ocupe un loc în legislativul de la Strasbourg.
În urma scrutinului de duminică, Alianţa PSD - UNPR - PC a câştigat 16 mandate de europarlamentar, iar pe locurile următoare se clasează PNL cu şase mandate, PDL cu cinci, UDMR şi Partidul Mişcarea Populară cu câte două.
Un mandat de europarlamentar îi revine independentului Mircea Diaconu.
Alianţa electorală PSD-UNPR-PC a obţinut cele mai multe mandate de eurodeputat, în număr de 16. Corina Creţu, la un nou mandat în Parlamentul European:
Corina Creţu: Aproape 30% din componenţa Parlamentului European este format din forţe extremiste care şi-au făcut o ţintă din cetăţenii români, lucrătorii români, România şi, deci, trebuie să apărăm drepturile acestora.
Liberalii au obţinut şase locuri de eurodeputat. Norica Nicolai, revine cu un nou mandat:
Norica Nicolai: S-a văzut cât de vulnerabili suntem în faţa oricărui risc, fiind fiecare separat într-o opţiune de securitate. Într-o lume globală, ai nevoie de participarea tuturor.
PDL are cinci mandate de europarlamentar, printre care şi Monica Macovei.
Monica Macovei: Susţinem dreapta, o dreaptă puternică, sector privat, locuri de muncă, lege anticorupţie, transparenţă împotriva evaziunii fiscale - toate astea să aducă bani la buget.
UDMR are doi eurodeputaţi, unul dintre ei este Iuliu Winkler.
Iuliu Winkler: În ceea ce priveşte influenţa sau putere de a valorifica interesele ţării în Parlamentul European şi instituţiile europene. Trebuie /.../ să ne spunem opinia în ceea ce priveşte viitorul UE şi a proiectului european.
Şi Partidul Mişcarea Populară are doi europarlamentari. Cristian Preda este unul dintre ei.
Cristian Preda: Intrarea în Schengen, intrarea în zona euro, participarea României la procesul de consolidare a economiei europene să fie realizate.
Mircea Diaconu este singurul independent care a obţinut un loc pentru Bruxelles. Acesta a absentat de la ceremonia de înmânare a certificatului care atestă alegerea în Parlamentul European, dar va putea să-l ridice în zilele următoare de la Autoritatea Electorală Permanentă.
Lista cu numele celor 32 de europarlamentari români
Au fost şi absenţi de la înmânarea mandatelor, printre care independentul Mircea Diaconu, care joacă într-un spectacol la Timişoara, social-democraţii Ecaterina Andronescu şi Sorin Moisa, liberala Ramona Mănescu şi democrat-liberalul Theodor Stolojan.
De precizat că, potrivit dorinţei premierului Victor Ponta, senatorul Ecaterina Andronescu nu va mai merge în Parlamentul European, liderul PSD, Victor Ponta anunţând în sedinţa CEx al PSD că are nevoie de ea ca preşedinte al Comisiei Educaţiei din Senat.
La eveniment a participat şi premierul Ponta care, l-a întâlnirea cu preşedintele interimar al PNL, Crin Antonescu, s-a salutat cu acesta , cei doi părând foarte relaxaţi.
Victor Ponta a fost întrebat de ce nu a venit Mircea Diaconu la ceremonie, iar premierul a răspuns că nu ştie, subliniind că nu este o condiţie obligatorie prezenţa la ridicarea mandatelor.
"Nu ştiu, dar, după cum ştiţi, au fost doi dintre colegii noştri care, de asemenea, nu au fost prezenţi. Deci, de asemenea, nu e condiţie obligatorie să fii prezent la momentul înmânării. Sorin Moişă a mers la Bruxelles pentru că trebuie să-şi închidă colaborarea pe care o avea cu Comisia Europeană şi doamna Andronescu de principiu ar vrea să rămână preşedinte al Comisiei de educaţie din Senat. Şi asta înseamnă că, prin efectul acestei retrageri, va intra domnul Negrescu, dar sunt nişte proceduri de îndeplinit", a precizat Victor Ponta.