Cehia şi-a luat rămas bun de la Václav Havel
Cehi de rând şi lideri mondiali şi-au luat rămas bun pentru ultima dată vineri de la fostul preşedinte ceh Vaclav Havel, în cadrul unei ceremonii funerare ce a pus capăt unei săptămâni de doliu şi nostalgie publice pentru fostul disident ceh.
23 Decembrie 2011, 08:24
Clopotele au fost trase în biserici în timp ce o sirenă asurzitoare a făcut ca întreaga ţară să se oprească şi să ţină un minut de reculegere pentru primul şef de stat ales în mod democratic al ţării în urma "Revoluţiei de Catifea".
Soţia lui Havel, Dagmar, membri ai familiei şi lideri din zeci de ţări s-au adunat vineri la impunătoarea catedrală Sfântul Vitus, ce tronează asupra capitalei Praga.
Secretarul de stat american Hillary Clinton, preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi premierul britanic David Cameron s-au numărat printre cele circa 1.000 de persoane îndurerate care şi-au plecat capul în faţa coşciugului acoperit cu drapelul ceh, potrivit Associated Press.
Într-un mesaj citit la ceremonie de fostul reprezentat diplomatic al Vaticanului la Praga, Papa Benedict al XVI-lea l-a omagiat pe Havel.
"Aducându-mi aminte cât de curajos a apărat domnul Havel drepturile omului într-o vreme în care acestea le erau în mod sistematic negate oamenilor din această ţară /.../ îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru libertatea de care se bucură în prezent oamenii din Republica Cehă", a afirmat Papa Benedict al XVI-lea .
La finalul evenimentului, sicriul lui Havel a fost transportat la crematoriul Strasnice unde urma să aibă loc o ceremonie funerară privată doar cu membrii familiei.
Urna cu cenuşa lui Havel va fi îngropată în cripta familiei sale de la cimitirul Vinohrady, alături de prima sa soţie, Olga, care a murit în 1996.
Havel, al cărui ultim mandat s-a încheiat în 2003, a murit duminică dimineaţă în somn la casa sa de vacanţă din nordul ţării. Fostul fumător înrăit în vârstă de 75 de ani s-a confruntat de-a lungul timpului cu o serie de probleme respiratorii cronice ce datează din perioada pe care acesta a petrecut-o în închisoare.
Audio: corespondentul Radio România Actualităţi la Praga, Septimiu Roman
Mii de oameni cehi şi străini şi-au luat rămas bun de la Václav Havel, figură emblematică, "cel mai mare european al vremurilor noastre".
Până la prânz, în sala Vladislav din castelul de la Praga, aproape 12.000 de oameni trecuseră prin faţa catafalcului şi depuseseră flori.
Au fost aprinse lumânări în mai multe locuri din împrejurimile castelului şi din Praga.
"O mare pierdere pentru întreaga Europă", spunea în curtea castelului o femeie venită să-şi ia rămas bun de la fostul preşedinte.
"A luptat pentru libertate, pentru drepturile omului şi, de fapt, oamenii se adunau în jurul lui pentru că el conducea rezistenţa împotriva comuniştilor", a spus o elevă dintr-un grup, venit cu profesorii să-şi ia rămas bun de la fostul preşedinte.
România a fost reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de fostul preşedinte, Emil Constantinescu.
Pentru preşedintele Băsescu, Vaclav Havel este unul din oamenii care au schimbat istoria.
Audio Traian Băsescu
Politologul Vladimir Tismăneanu, unul din autorii Raportului Comisiei prezidenţiale de condamnare a comunismului, îl descrie pe Vaclav Havel drept un intransigent moral.