CEDO: În închisorile din România nu sunt respectate drepturile omului
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că, în închisorile din România, nu sunt respectate drepturile omului.
Articol de Arina Petrovici, 25 Aprilie 2017, 18:51
Guvernul de la Bucureşti trebuie să vină cu un calendar concret pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie în penitenciare.
Astăzi, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că în închisorile din România, nu sunt respectate drepturile omului.
Decizia pilot a CEDO devine definitivă la trei luni de la pronunţare, astfel încât executivul ar avea la dispoziţie nouă luni în care să pună în aplicare, sub controlul unui comitet de miniştri al Consiliului Europei, un plan de reducere a aglomerării din închisori şi să amelioreze condiţiile de detenţie.
Condiţii improprii nu înseamnă numai lipsa unei suprafeţe de minimum 4 metri pătraţi pentru fiecare deţinut, aşa cum impun exigenţele europene, ci şi neasigurarea condiţiilor de igienă a spaţiilor şi a persoanelor sau probleme legate de hrană, încălzire ori asistenţă medicală.
Pe de altă parte, guvernul ar trebui să ia şi măsuri legislative preventive pentru ca astfel de situaţii să nu mai apară. Premierul Sorin Grindeanu spune că a discutat deja cu ministrul justiţiei despre decizia CEDO şi a subliniat că ea demonstrează că problemele privind condiţiile din penitenciarele din Românianu sunt invenţii.
"Sunt convins că va veni, în ritmul potrivit cu acest plan de măsuri, astfel încât în şase luni date ca termen să reuşim să aprobăm acest plan, să facem paşi concreţi şi, până la urmă, să facem lucruri în şase luni care poate trebuiau făcute aceste lucruri în ultimii 26 de ani", a spus Sorin Grindeanu.
Decizia pilot a CEDO vine în contextul în care numărul sesizărilor la această instanţă a crescut cu aproape 110% anul trecut.
Soluțiile liberalilor
Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, afirmă că liberalii au deja pregătite soluţii pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare şi cer guvernului să le ia în considerare.
Ea a precizat că PNL a depus două proiecte de lege privind instituirea de măsuri compensatorii sau alternative, în care se regăsesc o serie de măsuri care răspund solicitărilor formulate de CEDO.
În plus, PNL a mai oferit o variantă de lucru şi anume, un plan de investiţii în câteva cazărmi dezafectate, care să fie transformate şi care să ofere condiţii de detenţie optime, a explicat Raluca Turcan.