CEDO decide cazul soţilor Bîrsan
Curtea Europeană a Drepturilor Omului va anunţa dacă ridică sau nu imunitatea judecătorului Corneliu Bîrsan şi a soţiei acestuia, judecătoarea Gabriela Bîrsan, cercetată pentru suspiciuni de corupţie.
Articol de Sergiu Şteţ, 28 Noiembrie 2011, 14:27
Solicitarea DNA către CEDO privind ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Bîrsan şi a judecătorului la CEDO Corneliu Bîrsan este o premieră în justiţia din Uniunea Europeană.
Laura Ştefan, expert în anticorupţie la Organizaţia non-guvernamentală Expert Forum, a explicat că este pentru prima oară când autorităţile unui stat solicită CEDO ridicarea imunităţii soţiei unui judecător.
"Este pentru prima dată când textul cu privire la imunitate se intepretează în acest fel; este prima solicitare pe care autorităţile unui stat o fac spre CEDO pentru ridicarea imunităţii soţiei unui judecător CEDO, dar aici am ajuns din cauza îngrijorărilor estimate de domnul Costa cu privire la posibila existenţă a unei imunităţi sau cu privire la posibila relevanţă a unei posibile imunităţi a domnului Bîrsan în acest caz", afirmă Laura Ştefan.
Fostul preşedinte al CEDO, Jean-Paul Costa, ieşit la pensie în urmă cu câteva săptămâni, şi-a exprimat preocuparea legată de respectarea imunităţii judecătorului Corneliu Bîrsan, a cărui locuinţă din Bucureşti a fost percheziţionată de DNA în cadrul unei anchete care o vizează pe soţia acestuia, Gabriela Bîrsan, şefă a Secţiei de Contencios Adminsitrativ de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
DNA a efectuat percheziţia la locuinţa familei Bîrsan, pentru că o suspectează pe judecătoarea Gabriela Bîrsan de trafic de influenţă.
Mai precis, există suspiciuni că Gabriela Bîrsan a primti foloasele cuvenite pentru a interveni în favoarea unor persoane judecate la Înalta Curte.
Percheziţia s-a realizat în baza avizului favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii. Ulterior, familia Bîrsan a contestat dreptul de prercheziţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar judecătoarea Gabriela Bîrsan a prezentat o scrisoare a fostului preşedinte al CEDO.
În scrisoare, acesta îşi exprima preocuparea legată de respectarea imunităţii judecătorului Corneliu Bîrsan şi a familiei acestuia.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a dat avizul pentru percheziţia locuinţei familiei Bîrsan, iar conducerea DNA s-a adresat CEDO ca să clarifice legalitatea percheziţiei.
"Intervenţiile pe care fostul preşedinte al CEDO le-a făcut se situează complet în afara oricărei proceduri judiciare. Adică, CEDO nu dă scrisori celor învinuiţi sau anchetaţi de diverse fapte, pentru ca aceşţia să le prezinte autorităţilor judiciare. Doaman Bîrsan a venit ea însăşi cu acea scrisoare. Respectiva comunicare între CEDO şi autorităţile române s-a desfăşurat în afara oriecărei proceduri, prevăzute de un tratat internaţional. Singura comunicare procedurală este cea care se întâmplă acum, adică o cerere formală de ridicare a imunităţii şi un eventual răspuns, fie că da, fie că nu, din partea CEDO, cu privire la această cerere", a completat Laura Ştefan.
Conform DNA, acordul general privind imunităţile Consiliului Europei, invocat de familia Bîrsan, prevede că privilegiile şi imunităţile sunt acordate judecătorilor nu în interes personal, ci în vederea asigurării exercitării în totală independenţă a funcţiilor lor.