CEDO cere României ca în şase luni să prezinte calendarul rezolvării situaţiei din închisori
România are la dispoziţie 6 luni, pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori - a decis, ieri, Curtea Europeană pentru drepturile Omului, de la Strasbourg.
Articol de Daniela Coman, 26 Aprilie 2017, 08:50
România are la dispoziţie 6 luni, pentru a stabili un calendar de rezolvare a situaţiei din închisori - a decis, ieri, Curtea Europeană pentru drepturile Omului, de la Strasbourg, potrivit căreia condiţiile de detenţie din penitenciarele româneşti contravin Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului.
CEDO le cere autorităţilor române să ia urgent măsuri care să diminueze supraaglomerarea din penitenciare şi să amelioreze condiţiile de detenţie.
Instanţa îi lasă statului dreptul de a stabili ce demersuri concrete trebuie să facă pentru a rezolva aceste probleme.
Situaţia din teren indică un deficit de peste 11.000 de locuri şi un grad de ocupare de peste 200% în opt dintre cele 44 de închisori şi aceştia sunt doar indicatorii care arată supraaglomerarea, fără să mai vorbim de condiţiile precare de igienă, reducare sau hrană.
Au fost identificate mai multe măsuri care ar putea ameliora în timp această situaţie.
Construcţia de noi închisori sau extinderea spaţiilor de detenţie în cele existente, graţierea deţinuţilor cu pedepse mici şi reducerea perioadelor de executare a pedepselor în anumite condiţii, plasarea unor condamnaţi în arest la domiciliu.
Premierul Sorin Grindeanu a discutat deja cu ministrul justiţiei, Tudorel Toader, despre decizia CEDO.
"Sunt convins că va veni, în ritmul potrivit, cu acest plan de măsuri, astfel încât în cele şase luni date ca şi termen să reuşim să aprobăm acest plan, să facem lucruri în şase luni care, poate, trebuiau făcute în ultimii 26 de ani", a delcarat premierul.
Graţierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă situaţia supraaglomerării închisorilor decât pe termen scurt - susţine directorul ANP, Marius Vulpe, care propune construirea de noi locuri de detenţie în închisorile deja existente.
"Pe termen lung, singura soluţie este construirea de noi locuri de detenţie şi renovarea celor vechi. Condamnările vin tocmai pe acest temei. Graţierea sau arestul la domiciliu nu rezolvă situaţia din penitenciare. În penitenciare trebuie investite resurse pentru a moderniza şi a creşte capacitatea", susţine, Vulpe.
La rândul său, fostul ministru al justiţiei, Titus Corlăţean, proaspăt ales vicepreşedinte al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat, într-un interviu pentru emisiunea "Agenda globală" de la Radio România Actualităţi, că termenul acordat de CEDO României pentru rezolvarea problemei din penitenciare este rezonabil.
"Nu va fi deloc simplu ca, în acest şase luni de zile, să fie pus la punct un plan coerent, care să devină realitate, asta însemnând resurse alocate şi consecvenţă în deciziile luate în plan intern. eporter: 1.300.000 de euro în 2012, peste 200.000 de euro în 2013, alte 220.000 de euro în 2014, 460.000 de euro în 2015 sunt sumele plătite de statul român deţinuţilor care au câştigat la CEDO despăgubiri pentru condiţiile inumane suportate în închisori", a arătat Corlăţean.